vineri

20 mai, 2022

Opoziția ungară îi cere lui Viktor Orban să-și anuleze vizita la Moscova – ar „afecta interesul național”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2022

Toate partidele de opoziție din Ungaria i-au cerut premierului Viktor Orban, printr-o scrisoare deschisă, să-şi anuleze vizita în Rusia. Liderul de la Budapesta urmează să-l viziteze la Kremlin pe Vladimir Putin, pe 1 februarie, în cel mai tensionat moment al relațiilor Rusia – Occident de după sfârșitul Războiului Rece.

Întâlnirea este contrară intereselor Ungariei, în opinia opoziției:

„Considerăm că întrevederea prietenească (din 1 februarie) dintre Viktor Orban şi preşedintele Putin afectează şi este contrară interesului naţional”, au transmis toate partidele de opoziţie, de la stânga eşichierului politic şi până la dreapta radicală, într-un comunicat comun dat publicităţii de cotidianul online Nepszava, preluat de Agerpres.


Comunicatul face referire la situaţia „acută şi tensionată” dintre Rusia şi Ucraina şi insistă că întâlnirea ar transmite mesajul că nu există o poziţie comună a ţărilor Uniunii Europene şi NATO în ceea ce priveşte linia politică faţă de Putin.

La reuniunea din 1 februarie este prevăzut ca Vladimir Putin şi Viktor Orban să discute, printre alte subiecte aflate pe agendă, despre extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria, de la Paks, prin intermediul unui împrumut rus.

Viktor Orban este cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE şi se înţelege bine cu preşedintele rus, cu care împărtăşeşte valori conservatoare, naţionaliste şi creştine, scrie EFE, care aminteşte că Ungaria a criticat sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.

Ţările occidentale ameninţă Moscova cu consecinţe ”grave” în cazul invadării Ucrainei

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Liderii SUA şi mai multor ţări europene, printre care Germania şi Franţa, au afirmat luni, în cursul unei videoconferinţe, sprijinul lor „fără rezerve” pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi au promis Rusiei „consecinţe foarte grele” în cazul unei „agresiuni” împotriva acestei ţări.


Participanţii „au fost cu toţii de părere că revine Rusiei rolul de a prezenta iniţiative vizibile de dezescaladare” în acest conflict, a indicat purtătorul de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, la finalul acestei reuniuni la care acesta din urmă a participat împreună cu, printre alţii, liderii Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Italiei şi Poloniei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: