luni

29 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2022

Ministerul de Externe al Marii Britanii a anunțat sâmbătă seara, potrivit The Guardian, că deține informații potrivit cărora guvernul rus intenționează să „instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândește dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”.

Potrivit CNN, SUA dețin dovezi similare cu privire la complotul Rusiei de a instala un ”guvern prieten” în Ucraina.

Ministerul britanic de Externe spune că are informații potrivit cărora guvernul rus îl are în vedere pe fostul deputat ucrainean Evhen Muraiev ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă. În vârstă de 45 de ani, Muraiev este un politician pro-rus care se opune integrării Ucrainei în Occident.


„Informațiile de care dispunem astăzi arată amploarea acțiunilor ruse ce vizează subminarea Ucrainei și dezvăluie intențiile Kremlinului”, a afirmat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-o declarație dată publicității la Londra.

Marea Britanie spune că deține informații potrivit cărora serviciile de informații rusești mențin legăturile cu „numeroși” foști politicieni ucraineni, inclusiv cu personalități de rang înalt care au legături cu fostul președinte Viktor Ianukovici.

„Unii dintre acești politicieni țin legătura cu ofițeri de informații ruși implicați în prezent în planificarea unui atac asupra Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerului britanic de Externe.

Fost președinte și premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale (protestele Euromaidan), și a fost condamnat în absență la 13 ani dedar s-a întors recent în Ucraina, unde este acuzat de trădare.


Diplomaţia britanică menţionează numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 – 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 – 2014).

Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB). Washingtonul a invocat „activităţile lor destabilizatoare” în Ucraina.

Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi că au fost instruiţi de FSB să „recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean”, dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice.

Rusia a fost acuzată anterior că încercă să destabilizeze Ucraina prin atacuri cibernetice și că ar complota pentru a prelua controlul asupra guvernului de la Kiev.

Kremlinul a negat acuzațiile britanice și, în repetate rânduri, că plănuiește o invazie în Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: