vineri

19 iulie, 2024

21 ianuarie, 2022

Garanțiile de securitate pe care Rusia le caută de la Occident includ prevederi care cer forțelor NATO să părăsească România și Bulgaria, a anunțat vineri Ministerul de Externe rus, potrivit Reuters.

Înaintea rundei de discuții Anthony Blinken – Serghei Lavrov programată la Geneva, Moscova a cerut garanții obligatorii din punct de vedere juridic de la NATO că blocul își va opri expansiunea și va reveni la granițele sale din 1997.

România a devenit membru NATO în 2004.


Răspunzând la o întrebare despre ce ar însemna asta pentru Bulgaria și România, care au aderat la NATO după 1997, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe a spus că Rusia dorește ca toate trupele, armele și alte echipamente militare străine să fie retrase din acele țări.

(Citiți și:”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

Reuniune Blinken – Lavrov la Geneva

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov se vor întâlni vineri la Geneva pentru o nouă rundă de discuții pe marginea situației de la granițele Ucrainei. Discuțiile diplomatice de până acum nu au dus însă la niciun rezultat concret, iar așteptările legate de negocierile la nivel înalt de vineri sunt extrem de scăzute, anunță BBC.

Înaintea întrevederii, Anthony Blinken a avertizat din nou Moscova în legătură cu consecințele serioase pe care le va suporta în cazul unei noi invazii a Ucrainei.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a insistat că fosta republică sovietică nu are trebui să fie primită niciodată în NATO.


Putin mai cere ca alianța nord-atlantică să oprească exercițiile militare din Europa de Est.

Americanii vor să discute pentru a evita războiul, însă rușii vor să negocieze cererile lor privind retragerea NATO din Europa de Est în așa fel încât să își poată crea o nouă zonă de influență în regiune.

După discuțiile avute miercuri la Berlin cu oficialii din Marea Britanie, Franța și Germania, secretarul de stat SUA a declarat joi că invadarea Ucrainei de către Rusia ”ne va arunca într-o situație foarte periculoasă și instabilă”.

Klaus Iohannis se întâlnește cu premierul pentru a discuta situația de securitate din zonă

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește vineri cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic. Întâlnirea are loc în condițiile în care Rusia a masat peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Întâlnirea dintre președinte și premier va avea loc la ora 13.00, potrivit Administrației prezidențiale.

Tensiunile legate de Ucraina s-au adâncit, în condițiile în care oficiali din mai multe state europene se tem de o invazie a Rusiei în Ucraina.

Statele membre UE, NATO și Statele Unite încearcă să pregătească o eventuală ripostă, militară și economică la adresa Rusiei, în cazul în care aceasta va ataca Ucraina.

Președintele Iohannis a salutat, joi, anunţurile preşedinţilor SUA, Joe Biden, şi Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la prezenţa militară consolidată a NATO pe Flancul Estic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: