6 august, 2014

PDL şi PNL se adresează din nou Avocatului Poporului, acuzându-l că face propagandă şi campanie electorală, şi îi cere încă o dată să analizeze dacă ordonanţa încalcă legea fundamentală, iar după aceea să sesizeze Curtea Constituţională.

Prima cerere fost făcută de PDL pe 4 iulie, ea fiind urmată de un răspuns al Avocatului Poporului, la 31 iulie. Instituţia informa PDL că a cerut „punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar şi universitar […] cu privire la oportunitatea şi necesitatea măsurilor reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/2014”.

Într-un comunicat trimis miercuri redacţiei cursdeguvernare.ro, deputatul PDL Raluca Turcan explică: „Domnului Victor Ciorbea nu i-a cerut nimeni să facă o analiză privind oportunitatea şi necesitatea măsurilor! Avocatul Poporului trebuie să analizeze dacă această Ordonanţă încalcă Constituţia şi să sesizeze Curtea Constituţională în această speţă”.


Raluca Turcan acuză Guvernul că „şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie” şi a încălcat principiul separării puterilor în stat atunci când şi-a asumat atributul legislativ al Parlamentului.

În opinia deputatului, nu exista nici o urgenţă care să justifice reglementarea prin OUG şi aminteşte că în domeniul educaţiei nu se poate legifera prin ordonanţe de urgenţă.

OUG 49/2014, se mai argumentează în comunicat, „este un conglomerat de legi sau iniţiative legislative, fie declarate neconstituţionale de către CCR, fie respinse în nenumărate rânduri de societatea civilă sau de către Parlament. PSD a dat lovitura de graţie educaţiei româneşti prin:

  • politizarea excesivă a sistemului educaţional, atât la nivel preuniversitar cât şi universitar;
  • scăderea calităţii actului de educaţie prin dubla măsură între prestatorii de servicii educaţionale privaţi şi de stat sau prin accesul tinerilor care nu au promovat examenul de bacalaureat în colegiile din cadrul unor universităţi;
  • recentralizarea sistemului şcolar;
  • renunţarea la masteratul didactic – se introduce arbitrariul în procesul de formare a cadrelor didactice;
  • împrăştierea puţinilor bani pe nenumărate sesiuni de bacalaureat sau pregătiri inutile – este vorba de o dublă finanţare;
  • impunerea unor interese imobiliare, atât ale fondatorilor unor instituţii de învăţământ particular şi confesional particular, cât şi al Baronilor locali, prin simplificarea transferurilor de terenuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale;
  • repornirea tiparniţei diplomelor de doctorat la forma fără frecvenţă”.

Victor Ciorbea, presat din toate părţile să atace la CCR Ordonanţa

Avocatului Poporului, singurul care poate ataca ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională, i-au mai cerut să conteste documentul şi preşedintele Traian Băsescu, precum şi mai multe asociaţii nonguvernamentale.


De asemenea, cele mai mari cele mai importante universităţi din România – Universitatea Bucureşti şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj – au cerut Guvernului să renunţe la OUG 49 şi să-i consulte la viitoarea modificare a legislaţiei din educaţie.

În a doua adresă a şefului statului, Traian Băsescu îi mai solicită Avocatului Poporului, în varianta că Victor Ciorbea (ocupantul acestei poziţii) va decide să nu intervină la CCR şi dacă va considera oportun, să-i comunice „motivele care au stat la baza refuzului iniţierii unui asemenea demers”.

Victor Ciorbea ocupă poziţia de Avocat al Poporului din luna aprilie a acestui an, când a fost ales cu 306 de voturi “pentru”, într-o şedinţă de plen la care au refuzat să participe aleşii PNL, PDL şi PPDD.

Pentru a ajunge în această demnitate, Victor Ciorbea a renunţat la funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), în care fusese numit cu aproximativ o săptămână înainte şi pentru care şi-a depus mandatul de senator.

El a fost propus de PSD pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: