joi

18 aprilie, 2024

6 mai, 2014

Guvernatorul BNR spune că fiscalitatea este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani şi a dat ca exemplu, în lei vechi, suma pe care firma la care este acţionar a trebuit s-o achite la stat într-un singur trimestru, adăugând că ajustarea fiscală şi externă trebuia să fie suportată de cineva.

Despre politica fiscală

“Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului”, a afirmat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

Oficialul BNR crede că aceste nemulţumiri au ajuns şi la guvern şi speră că atât scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cât şi reducerea CAS să dea o gură de oxigen mediului de afaceri.


Mugur Isărescu spune că prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumină o parte din economia “gri”, inclusiv locurile de muncă “la negru”, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2000, când a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar încasările s-au dublat.

Despre datoria externă

Şeful băncii centrale a mai arătat că România a suferit a doua corecţie fiscală din Europa, după cea din Grecia.

“Eu n-am trăit până acum (…) O corecţie masivă. În plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, creşterea economică pe câţiva ani. S-a simţit în nivelul de trai, cum să nu se simtă, a crescut datoria externă (…) Ţara şi-a văzut de treabă. Dincolo de dezbaterile politice, acordurile au fost duse la capăt (…) Cineva trebuie să plătească, aceste împrumuturi, aceste ajustări. Eu nu mă consider, şi nici pe ceilalţi care au plătit, că sunt turcul”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că până la finele anului BNR va achita aproape întreg împrumutul de la FMI, din care mare parte deja a fost plătit fără efecte şi “lacrimi”, urmând ca în 2015 să rămână de rambursat în jur de 1 miliard de euro, “un mizilic”.


“Vreau să vă spun că această ţară, în domeniul economic şi financiar, şi-a văzut de treabă. Asta este democraţia, o dezbatere politică, plouă, bate grindina, trebuie să fie dezbatere politică… dar ţara îşi vede de treabă. Ţara s-a aşezat, are posibilittae să intre în alt ciclu lung de creştere sustenabilă, mult mai solidă.”, a adăugat Mugur Isărescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: