miercuri

24 aprilie, 2024

11 ianuarie, 2022

Transgaz (TGN), operatorul sistemului național de transport de gaze naturale, va cumpăra de la furnizorul MET Energy România gaze pentru consumul tehnologic în valoare de peste 262,2 milioane de lei fără TVA și accize, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori București (BVB).

Suma este cât 27% din veniturile Transgaz (simbol bursier TGN) din activitatea de exploatare („înainte de activitatea de echilibrare și de construcții”), înregistrate pe primele 9 luni ale anului trecut.

Contractul cu MET acoperă perioada perioada 1 martie 2022 – 28 februarie 2023 și a fost semnat în urma unei licitații pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) la începutul lunii noiembrie, pe Ringul Simplu Competitiv pe termen mediu si lung.


Consumul propriu este destinat funcționării stațiilor de comprimare de pe conductele magistrale, care s-au înmulțit pe măsura dezvoltării rețelei, inclusiv pe traseul românesc al gazoductului pan-european BRUA 1.

Operatorul sistemului national, expus la riscul scumpirilor

Scumpirea gazelor pune probleme de management al resurselor financiare destinate numeroaselor investiții ale Transgaz (TGN).

„Societatea este expusă riscului preţului mărfurilor aferent gazului achiziţionat pentru consumul propriu. Dacă preţul gazului ar fi fost cu 5% mai mare, profitul net al perioadei (9 luni din 2021) ar fi fost mai mic cu 2.320.984 lei ”, spune raportul TGN pe primele 3 trimestre din 2021.

Totodată, compania are planuri de investiții de aproape 2,88 miliarde de euro până în 2030, și doar unele dintre ele pot fi finanțate nerambursabil.


În noiembrie anul trecut, gazoductul Transgaz care va aduce gazele de la Marea Neagră în sistem a fost   inclus pe lista UE a proiectelor de interes comun.

Mai nou, acționarii TGN vor decide în 25 ianuarie în privința înființării unui vehicul de investiție în „proiecte de infrastructură pregătite pentru hidrogen / cu emisii reduse de carbon”.

În acest scop, Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (I3M) urmează să se asocieze într-o companie înregistrată în România, în care TGN va avea 51% din acțiuni.

Fondul va avea restul acțiunilor și va contribui la finanțarea proiectelor, estimată la 626 milioane de euro, spun referatele pregătite pentru acționari.

Compania astfel formată va vinde proiectele finalizate către Transgaz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: