24 decembrie, 2021

Acționarii Transgaz (TGN), operatorul de transport și sistem al gazelor naturale, vor decide în 25 ianuarie în privința înființării unui vehicul de investiție în „proiecte de infrastructură pregătite pentru hidrogen / cu emisii reduse de carbon”, potrivit documentelor companiei.

În acest scop, Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (I3M) urmează să se asocieze într-o companie înregistrată în România, în care TGN va avea 51% din acțiuni.

Fondul va avea restul acțiunilor și va contribui la finanțarea proiectelor, estimată la 626 milioane de euro, spun referatele pregătite pentru acționari. Compania astfel formată va vinde proiectele finalizate către Transgaz.


Secretariatul General al Guvernului controlează peste 58,5% din acțiunile TGN, restul fiind în regim de tranzacționare liberă la Bursa de Valori București (BVB). Transgaz (TGN) este evaluată la peste 2,5 miliarde de lei la BVB.

Guvernul României este unul dintre investitorii în Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări care este menit să finanțeze investiții esențiale în infrastructura energetică în cele 12 țări participante la Iniţiativa celor Trei Mări – Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Transgaz în grupul European Hydrogen Backbone

Acționarii Transgaz (TGN) se vor pronunța și în privința aderării la grupul European Hydrogen Backbone (EHB), format din 23 de companii de transport de gaze naturale de pe continent, care planifică împreună o infrastructură paneuropeană dedicată transportului hidrogenului.

Harta EHB se oprește acum la România:


Aderarea la EHB ar avea următoarele Aderarea la EHB ar avea următoarele „beneficii pentru Transgaz”, potrivit unui referat al companiei:

  • Compania „va avea un loc la masa discuțiilor privind viitoarea rețea europeană de hidrogen, obținânt informații valoroase despre planurile altor OTS” (operator de transport și sistem), ca și „despre cele mai bune practici strategice și operaționale privind transportul hidrogenului prin conducte”.
  • Apartenența la EHB „poate crește recunoașterea Transgaz la nivel european și poate ajuta la conducerea discuțiilor de politică și reglementare cu privire la hidrogen (transport) în favoarea societății”.
  • Documentele EHB „sunt tot mai folosite pentru dezvoltarea afacerilor pentru viitoarele proiecte de transport al hidrogenului. Actorii de pe piață – producători și cumpărători deopotrivă – consultă hîrțile EHB pentru a lua decizii strategice de afaceri cu hidrogen”, mai spune referatul pe această temă pregătoit pentru acționari.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: