Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (foto), a declarat că instituția pe care o conduce îşi sprijină candidatul la funcţia de procuror şef european, Laura Codruţa Kovesi, în situaţia creată de plasarea acesteia sub control judiciar.
„Parlamentul European își sprijină în continuare candidatul pentru Procurorul European”, scrie Antonio Tajani într-o postare pe Twitter.
Președintele Parlamentului European mai spune și că va ridica această chestiune la reuniunea liderilor PE de miercurea viitoare.
Laura Codruţa Kovesi, fosta șefă a DNA, a fost plasată sub control judiciar miercuri, de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor. De asemenea, fosta şefă DNA are statutul de inculpat.
Antonio Tajani și-a exprimat îngrijorarea pentru situația în care a fost pusă Codruța Kovesi, chiar în timp ce negociatorii Parlamentului European nu au cedat joi, la insistența celor ai Consiliului UE, aflat sub președinția României, de a-l susține pe contracandidatul francez.
Coduța Kovesi a contestat controlul judiciar la ÎCCJ
Laura Codruţa Kovesi a contestat, vineri, controlul judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor. Contestaţia a fost depusă la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
În cadrul măsurii preventive, Coduța Kovesi are mai multe interdicţii. Una este să nu discute cu procurorul general, Augustin Lazăr, au precizat surse judiciare pentru Mediafax.
Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.
Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea, cea care a candidat pentru postul Laurei Codruța Kovesi la DNA.
Laura Kovesi se află în procesul de selecție pentru funcția de viitor procuror european. După ce a trecut de audierile din Parlamentul European, a intrat la faza negocierilor dintre cele două instituţii legislative ale UE.
Un răspuns
Cred ca acesti „specialisti”, care critica in permanenta Romania, care descopera in permanenta noi motive de prelungire a MCV-lui fara a se semna atunci cand „recolteaza” informatiile necesare pregatirii unui Raport privind MCV-ul, care se opun intrarii Romaniei in Spatiul Schengen fara a avea motive obiective si clare, care critica in permanenta Romanaia pentru modul in care-si elaboreaza legislatia (adica se amesteca in treburile interne ale tarii, inclusiv Ambasada SUA care n-are nici-o treaba cu UE), NU SUNT IN STARE sa-si elaboreze niste proceduri proprii pentru selectarea si numirea unui Procuror European. Nu explica in mod clar cum au fost selectati cei 3 candidati care au ajuns in faza „negocierilor” dintre Consiliul Europei si Parlamentul Europei din moment ce au fost peste 200 de candidati inscrisi. Dar italienii de ce fac contestatii? Oare nu sunt recunoscuti cu experienta lor in lupta cu MAFIA? Cu coruptia?
Doamna Kovesi trebuie sa raspunda mai intai pentru faptele de care este acuzata si apoi poate candida pe orice post doreste. Din cate stiu eu, dansa a fost schimbata din functie inainte de a-si depune candidatura la postul de Procuror European si de
a-si rezolva problemele cu numeroasele procese pe care le are.
Si-atunci de ce atata insistenta. Chiar nu exista procurori competenti in tarile membre UE? Insistenta cu care este sprijinta D-na Kovesi creeaza dubii. Oare care este scopul numrii sale pe aceasta functie?