La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Ambasada SUA, despre interdicțiile impuse Laurei Kovesi: Par să aibă forma unei hărţuiri judiciare

de Vladimir Ionescu , 31.3.2019

Noi reacții referitoare la interdicțiile impuse fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi: Margaritis Schinas, purtător de cuvânt Comisia Europeană solicită autorităților o cooperare sinceră, iar Ambasada SUA consideră că aceste ultime măsuri „încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”.

Laurei Codruța Kovesi i s-au impus mai multe inetrdicții în cadrul controlului judiciar instituit în dosarul legat de extrădarea lui Nicole Popa, printre ele figurând părăsirea țării și declarațiile de presă referitoare la caz.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt Comisia Europeană:

Chiar dacă nu comentăm procedurile naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape evoluţiile, în contextul procedurii de selecţiei aflată în desfăşurare, pentru funcţia de procuror-şef european.

Este crucial ca toţi candidaţii, selectaţi de o comisie formată din specialişti independenţi, să fie trataţi corect pe parcursul acestei proceduri.

Comisia solicită guvernului şi autorităţilor române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, prevăzut în Tratat, cu privire la procedura de selecţie a procurorului-şef european.

Toţi candidaţii trebuie să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie fără a fi obstrucţionat.

Reamintim îngrijorările exprimate deja de Comisie cu privire la Secţia de Investare a Infracţiunilor în Justiţie, menţionat în ultimul raport MCV referitoare la independenţa acestui organism.

Ambasada SUA, într-un răspuns oferit Hotnews:

Suntem foarte preocupaţi de informaţia îngrijorătoare că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar, i s-a interzis să călătorească în afara României şi să vorbească cu presa. Aceste acţiuni încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare.

Reacții ale unor europarlamentari care o susțin pe fosta șefă a DNA:

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE) pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene:

“Sunt foarte preocupat în legătură cu informaţiile din presă despre procedurile judiciare împotriva Laurei Kövesi, candidatul Parlamentului UE pentru a deveni procuror şef al UE. Aceste lucruri sunt sunt total inacceptabile în Europa şi fără precedent pentru un stat care deţine Preşedinţia Consiliului UE”, a declarat Manfred Weber prin Twitter.

“Fac apel la ceilalţi membri ai Consiliului să se pronunţe împotriva acestei situaţii, iar Comisiei Europene îi cer să garanteze că procedura de selecţie este corectă şi independentă. Aşteptăm o reacţie puternică din partea vicepreşedintele Comisiei Europene cu responsabilitate în acest domeniu, Frans Timmermans”, a adăugat Manfred Weber.

“Dacă procedurile judiciare împotriva doamnei Kövesi nu sunt anulate, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, le cerem urgent grupurilor PES/PSE şi ALDE să ia atitudine contra partidelor-surori din cadrul Guvernului român”, a precizat Weber.

“Un motiv în plus pentru ca doamna Kovesi să fie numită Procuror-șef European. Săptămâna viitoare este a treia rundă de negocieri cu Consiliul”, a scris Judith Sargentini, pe Twitter, publicând un articol din presa străină despre punerea sub control judiciar a fostei șefe DNA.

O altă membră din Comisia LIBE, Ana Gomes, membra portugheză din grupul europarlamentar al socialiștilor PES, a scris pe Twitter: “Un truc josnic al actualei guvernări corupte a lui Liviu Dragnea și a premierului său marionetă. Unul prostesc: ar putea la fel de bine să se întoarcă împotriva sa. PES și progresiștii aud și fac ce social-democrații suedezi recomandă pentru PSD România (excluderea din PES – n. red.)”.

“Este extrem de dubios și îngrijorător ce se întâmplă în România acum: Guvernul român încearcă de ceva vreme să o împiedice pe Laura Codruța Kovesi din a deveni Procurorul-șef european. Acum, o entitate judiciară nou formată care este direct controlată de către exact același guvern, o acuză de corupție. România trebuie să garanteze o investigație independentă și complet transparentă!”, a scris și Ska Keller, candidatul fruntaș al Verzilor la europarlamentare.

Alt membru al Verzilor, Rebecca Harms, a precizat pe Twitter: “Scandalos. Inacceptabil. Asta creşte lipsa de încredere faţă de Guvernul şi autorităţile României. #StatDeDrept ? @UdoBullman @guyverhofstadt @MAERomania @TimmermansEU @JunckerEU @eucopresident #Romania #Corrupţie”.

Laura Codruţa Kovesi a contestat, vineri, controlul judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.

În cadrul măsurii preventive, Coduța Kovesi are mai multe interdicţii. Una este să nu discute cu procurorul general, Augustin Lazăr.

Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.

Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea, cea care a candidat pentru postul Laurei Codruța Kovesi la DNA.

Laura Kovesi se află în procesul de selecție pentru funcția de viitor procuror european. După ce a trecut de audierile din Parlamentul European, a intrat la faza negocierilor dintre cele două instituţii legislative ale UE.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 31.3.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

România trimite înapoi gunoiul venit din Marea Britanie – doi români și un britanic sunt cercetați

Vladimir Ionescu

Cele trei puncte de lucru din Bucureşti şi judeţul Ilfov ale firmei care a importat 16 containere cu deşeuri din Marea Britanie, aduse în Portul… Mai mult

Stiri

PNL l-a ”trasferat” pe Toma Petcu și pe alți 3 colegi ai săi din ALDE

Razvan Diaconu

Deputatul Toma Petcu (foto), preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Giurgiu şi fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu şi Tudose, a anunţat marți că se alătură… Mai mult

Stiri

Finanțele au respins ofertele băncilor pentru finanțarea deficitului – 3 miliarde lei, surplus deja împrumutat

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins marți ofertele băncilor aferente unei emisiuni prin care spera să atragă 200 de milioane de euro de pe piața… Mai mult

Stiri

Drone, roboți, supercomputere – industria IT din China la testul coronavirus

Razvan Diaconu

China a investit masiv în ultimele decenii în sectorul tehnologic, iar acum, în fața unei crize majore de sănătate publică, Beijingul apelează la companiile din… Mai mult

Stiri

A 21-a ediție a Burselor JTI pentru Jurnalisti – cei 10 câștigători

Vladimir Ionescu

Programul Bursele JTI pentru Jurnaliști – ediția 2019-2020 a desemnat 10 câștigători care vor participa la stagiul de pregătire în cadrul unor instituții și organizații… Mai mult

Stiri

Un nou agent guvernamental la CEDO – Oana Florentina Ezer

Vladimir Ionescu

Oana Florentina Ezer a fost numită în funcţia de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu rang de director general în cadrul Ministerului… Mai mult

Europa

Efectul coronavirusului: Piețele financiale globale au intrat pe o tendință de scădere ce pare durabilă

Indicii marilor burse europene și-au ameliorat scăderea, marți, după prăbușirea de luni, dar au intrat pe o tendință de scădere care ar putea dura mai… Mai mult