luni

15 aprilie, 2024

31 octombrie, 2022

Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Ucraina au ajuns duminică la un acord pentru ca 16 nave cu cereale ucrainene să intre luni în apele turcești din Marea Neagră, anunță France 24.

Decizia, un test pentru Kremlin, a apărut la o zi după ce Rusia a anunțat suspendarea participării sale la acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, unde lucrează personalul rus, ucrainean și turc și al ONU, a anunțat duminică că cele trei delegații au mai convenit, de asemenea, ca luni să fie efectuate inspecții pentru 40 de nave care ies din apele teritoriale ucrainene.


JCC a declarat că delegația rusă a fost informată despre ambele planuri.

Ape teritoriale din Marea Neagră

Reacții dure după anunțul Rusiei

Un total de 218 nave sunt „blocate efectiv” din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export de cereale, a anunțat duminică Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Anunțul Kremlinului, de sâmbătă, că își suspendă participarea la acordul intermediat de ONU a provocat reacții puternice în weekend.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Rusia că „folosește cerealele pe post de armă”.


Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus: „Dacă familiile din Liban, Niger sau Bangladesh își permit următoarea masă nu ar trebui să depindă de planurile de război ale președintelui rus”.

Capacitate limitată de export pe ”benzile de solidaritate”

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a susținut că Rusia și-a planificat mutarea „cu mult înainte”.

Pierderea coridoarelor de export din Marea Neagră reînnoiește presiunea de a redirecționa exporturile de cereale ale Ucrainei prin transport feroviar, rutier sau pe căi navigabile – un efort pe care UE îl sprijină prin așa-numitele benzi de solidaritate.

Polonia a promis duminică „va lucra în continuare pentru a ajuta Ucraina și pe cei care au nevoie să transporte mărfuri esențiale”.

Dar nu este atât de simplu: ministrul adjunct al Agriculturii din Ucraina, Markian Dmitrașevici, anunța la începutul acestei luni, că ”benzile de solidaritate” și-au atins capacitatea maximă de export: 3 milioane de tone pe lună. Oficialul ucrainean spune că probleme logistice limitează creșterea volumelor.

Reacția Rusiei și avertismentele Turciei

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a asigura siguranța navigației în aceste zone, atunci un astfel de acord este greu de aplicat. Iar acest lucru ia o altă turnură, mult mai riscantă, mai periculoasă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre posibilitatea continuării acordului fără Rusia.

Ministerul turc al Apărării a continuat duminică discuțiile cu celelalte părți la acord și, cu această ocazie, „a reamintit părților importanța de a continua această inițiativă (…) și de a evita orice provocare care va avea efecte negative”.

Recep Tayyip Erdogan, unul dintre garanții acordului, a declarat: „Deși Rusia ezită, pentru că nu i s-au oferit aceleași facilități, suntem hotărâți să ne continuăm eforturile în serviciul umanității.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: