30 octombrie, 2022

Rusia s-a retras dintr-un acord cheie de asigurare a exporturilor de cereale din Ucraina, prin porturile de la Marea Neagră, intermediat de Națiunile Unite, provocând indignare internațională și dând o lovitură eforturilor de atenuare a crizei alimentară globale, declanșată de invazia Ucrainei de către Moscova, potrivit Reuters.

Sâmbătă, Moscova a anunțat că suspendă participarea la acordul de export, menit să prevină foametea și să controleze inflația, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale.

Suspendarea ”Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, parafată în iulie, la Istanbul, va reduce transporturile din porturile cruciale ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.


Președintele american Joe Biden a calificat această mișcare drept „scandaloasă”, spunând că ar duce la creșterea foametei, în timp ce șeful diplomației de la Casa Albă a acuzat Rusia că folosește alimentele pe post de arme în războiul său.

„Orice act al Rusiei de a perturba aceste exporturi critice de cereale este, în esență, o declarație conform căreia oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru mâncare sau să sufere de foame”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, într-un comunicat.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat sâmbătă dimineața, cu 16 drone, flota sa de lângă Sevastopol, de pe coasta peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, și că „specialiștii” marinei britanice au ajutat la coordonarea atacului „terorist”.

Moscova a acuzat, de asemenea, personalul marinei britanice că a aruncat în aer gazoductele Nord Stream luna trecută, o afirmație despre care Londra a spus-o că este falsă și menită să distragă atenția de la eșecurile militare rusești în Ucraina.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Națiunile Unite și marile economii ale Grupului 20 (G20) trebuie să dea un răspuns ferm la ceea ce el a numit mișcarea fără sens a Rusiei.

Jocurile foametei

Acordul de cereale a permis realuarea livrărilor din Ucraina, obiectivul fiind de a atinge nivelul de dinainte de război, de 5 milioane de tone metrice pe lună.

Peste 9 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate după semnarea acordului, pe 22 iulie.

La acel moment, Programul Alimentar Mondial al ONU a anunțat că aproximativ 47 de milioane de oameni se află în „foamete acută”, deoarece războiul a oprit transporturile ucrainene. Acordul a asigurat trecerea în siguranță în și dinspre Odesa și alte două porturi ucrainene a navelor comerciale.

Moscova a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se întâlnească luni pentru a discuta atacul invocat.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acuzat Rusia că folosește un „pretext fals” pentru a denunța acordul și a cerut „tuturor statelor să solicite Rusiei să pună capăt acestor jocuri ale foamei”.

Uniunea Europeană a spus că „toate părțile trebuie să se abțină de la orice acțiune unilaterală care ar pune în pericol” un acord pe care l-a descris drept un efort umanitar critic.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: