24 martie, 2020

OMV Petrom (SNP) estimează că va obține un profit în scădere cu 21% în 2020 faţă de 2019, până la 2,815 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget care va fi supus aprobării acționarilor în 27 aprilie.

Managementul companiei se așteaptă la scăderea veniturilor din vânzări cu 9%, dar mizează pe revenirea prețului petrolului și pe un reț mediu al petrolului de 60 de dolari/ barili echivalent petrol (bep).

Petrolul a fost cotat sub 60 de dolari încă de la sfârşitul lunii ianuarie, adică dinaintea declanşării crizei coronavirus, pe seama temerilor privind reducerea creşteri economice globale. Marţi la prânz, prețul ţiţeiului de tip Brent (compatibil cu cel românesc) era de 28,49 dolari / baril.


Managementul SNP propune un dividend brut de 0,0310 lei/actiune din profitul anului 2019, care ar asigura un randament de aproape 11%, la preţul actual actual de 0,287 lei / acţiune de la Bursa de Valori Bucureşti.

Tabloul anului 2020

„Veniturile din vânzări vor fi sub nivelul din 2019, din cauza scăderii volumelor de vânzări de țiței și gaze naturale, a reducerii prețurilor la mărfurile tranzacționabile și a reducerii volumelor de vânzări de energie electrică și de produse petroliere”, spune SNP acţionarilor săi.

Rezultatul din exploatare în 2020 „este afectat de mediul de piață nefavorabil, de reducerea volumelor din producţia proprie disponibile pentru vanzare și reducerea volumelor de vânzări de energie electrică, efect parțial diminuat de continuarea programelor de optimizare a costurilor”, mai spune documentul SNP.


„Din punctul de vedere al OMV Petrom surplusul de producție împreună cu incertitudinea crescută din mediul economic mondial, generate de răspandirea coronavirusului, vor genera o volatilitate ridicată a mediului de piață în următoarele luni”, explică SNP.

Producția zilnică de hidrocarburi din România este estimată la 138,3 milioane bep, în scădere cu 4,7% faţă de 2019, „această scădere reflectând în principal declinul natural și vânzarea de zăcăminte”.

Producţia de petrol urmează să urce cu doar 1% până la 24,3 milioane de barili (într-o tonî încap până la 7 barili, în funcţie de densitate), dar cea de gaze naturale scade cu 9%, până la 4 miliarde de metri cubi.

Compania continuă campania de optimizare a portofoliului, urmărind să extragă „barilii cei mai profitabili”. 40 de zăcăminte „marginale vor fi transferate în 2020”.

Vânzările de gaze naturale vor scădea cu 6% față de 2019, ca urmare a reducerii producției proprii și a estimării de diminuare a portofoliului de clienți finali, diminuare generată de nevoia de a îndeplini obligațiile legale (obligații de a tranzacționa gaze naturale pe piețele centralizate și de a livra gaze naturale către piața reglementată)

Producția netă de energie se așteaptă să scadă cu 10% comparativ cu 2019, ca urmare a scăderii obligaţiei de furnizare a energiei electrice pe piața reglementată.

Vânzările de produse rafinate se estimează să atingă 4,8 mil tone în 2019, reflectând creșterea de piață și o mai mică disponibilitate de produse pentru export ca urmare a opririi planificate de două saptămâni a rafinariei.

Cresc investiţiile OMV Petrom în extracţie

Compania estimează că va investi în acest an 5,75 miliarde de lei, în creştere cu aproape 41% faţă de 2019, astfel:

  • în upstream cu 84%, până la 4,83 miliarde de lei, pentru: „forajul a aproximativ 100 sonde de dezvoltare, realizarea în jur de 1000 operaţiuni de intervenţie capitalizată pe an, redezvoltare de zăcăminte, continuarea investitiilor de mentenanţă, raţionalizare și Integritate și Conformitate a facilităţilor onshore și offshore, dezvoltarea de oportunităţi prin achiziţii în regiune”
  • în downstream oil cu 15%, până la 853 milioane de lei, pentru: „începerea proiectelor în Petrochimie, prima înlocuire a camerelor de cocs, proiecte de conformitate conţinut bio combustibili și investiţii în retail”.

Investițiile includ: achizițiile de mijloace fixe, investițiile financiare (de ex. creșteri de capital), contractele de leasing operational care se vor capitaliza în urma aplicării IFRS 16, sondele de explorare și evaluare din anul current (inclusiv cele fără success) și plațile în avans”, potrivit precizărilor companiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: