vineri

12 iulie, 2024

21 iunie, 2023

OMV Petrom  a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră.

Informația privind noul litigiu vine la doar câteva ore după anunțul deciziei OMV Petrom de a trece, împreună cu Romgaz, la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep.

OMV Petrom: Legea offshore necesită clarificări

Plângerea depusă la Curtea de arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

(Citiți și: ”Gazele din Marea Neagră – evoluțiile de pe ultima sută de metri, umăr la umăr cu Schengen”)


Christina Verchere, CEO OMV Petrom, declara în iulie 2022, după adoptarea legii offshore de către coaliția USD-PNL-UDMR că deși din noua formă a legii offshore fuseseră eliminate anumite cerințe inacceptabile, mai sunt necesare clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care se petrece în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiții.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023”, declara anul trecut Christina Verchere, potrivit Agerpres.

Litigiu și pentru sumele neîncasate de la Ministerul Mediului

Spre finalul anului 2022, compania mamă, OMV AG, ca parte a contractului de privatizare, a mai inițiat doup proceduri de arbitraj împotriva Ministerului Mediului, la Curtea de arbitraj de la Paris, cu privire la neplata de către Ministerul Mediului a lucrărilor de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în sumă de 231 milioane de lei se arată în raportul anual al companiei.

Conform contractului de privatizare, OMV Petrom consideră că este îndreptățită să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare și de mediu efectuate pentru restaurarea și decontaminarea zonelor aferente unor activități desfășurate înaintea procesului de privatizare din 2004.


Ministerul Mediului a anunțat însă că dorește efectuarea expertizei tehnico-economică și auditarea documentațiilor tehnico-economice și financiare primite de la OMV Petrom, pentru stabilirea conformității lucrărilor efectuate, respectarea procedurilor aplicabile la efectuarea acestora, existența tuturor documentațiilor tehnico-economice în conformitate cu legislația în vigoare și justificarea costurilor (inclusiv a costurilor interne), cu încadrarea prețurilor din facturi în marjele pieței pentru lucrări similare.

Litigiul este în desfășurare din 2014.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: