luni

22 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2020

 

Recipientele cu gheață din alcool sintetic mențin vaccinul mai rece de -65 C timp de cinci zile

La distribuția și folosirea vaccinului anti COVID-19 va fi folosit un „lanț de frig” ca acela care a ținut vaccinul contra Ebola la temperaturi de până la -80 grade Celsius în Africa și a fost folosit la eradicarea celui de-al 11-lea focar de Ebola în Republica Democrată Congo (RDC), potrivit unui comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Tehnologia utilizată pentru menținerea vaccinului Ebola la temperaturi foarte reci va fi utilă atunci când aduceți un vaccin COVID-19 în Africa. Abordarea Ebola în paralel cu COVID-19 nu a fost ușoară, dar o mare parte din expertiza pe care am acumulat-o într-o boală este transferabilă la alta și subliniază importanța investițiilor în pregătirea pentru situații de urgență și consolidarea capacității locale”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, director regional pentru Africa al OMS.


Au fost folosite congelatoarele ARKTEK, care pot păstra vaccinurile la temperaturi foarte scăzute pe teren timp de până la o săptămână și au permis vaccinarea în comunitățile fără electricitate.

Logistica lanțului de frig

Lanțul de frig cuprinde trei elemente importante ale infrastructurii: avioane, camioane și depozite. Cum este conectată și utilizată infrastructura depinde de locurile în care se produc vaccinurile și locurile în care va fi distribuit.

Tehnologii similare celei folosite în  Africa vor fi necesare și pentru distribuția și folosirea vaccinurilor anti COVID-19.

Serurile anti-Covid deja anunțate ca având o eficiență ridicată necesită însă temperaturi mult mai joase: minus 70 de grade Celsius pentru depozitarea vaccinului dezvoltat de BioNTech – Pfizer și -20 de grade Celsius pentru depozitarea timp de șase luni a celui produs de Moderna.


Rigorile sunt excepționale, având în vedere faptul că vaccinul trebuie păstrat la o temperatură care să nu depășească cu un grad Fahrenheit limitele recomandate de producător (1°F = 1 °C x 1,8).

(Citiți și: „Marea provocare mondială a vaccinului: Logistica de zeci de miliarde de dolari pentru pregătirea distribuției fiolelor anti-Covid”)

Lanțul de frig a inclus în R.D. Congo un așa-numit „super termos”, elicoptere, bărci și motociclete și o echipă dispusă să fie trezită în toiul nopții printr-un bip pe telefoanele lor mobile care îi alertează de cea mai mică schimbare de temperatură, potrivit The Telegraph.

Gheața pentru vaccinul anti Ebola

Pentru temperaturi foarte scăzute este nevoie de un tip special de gheață. „În scenariul Ebola, am ajuns să folosim un material de schimbare de stare de agregare pe bază de alcool (PCM), un alt mod de a-i spune gheață”, a declarat Daniel Lieberman de la Global Health Labs, pentru Telegraph.

Fiecare cilindru, care costă în jur de 2.000 de dolari, poate transporta mai mult de 500 de doze, este reutilizabil și este suficient de mic pentru a fi transportat pe motociclete sau bărci în locații rurale. Sunt echipate cu dispozitive care trimit alerte către computerele și telefoanele mobile ale echipelor în momentul în care temperatura începe să crească.

Și dacă temperatura unui cilindru variază periculos de mult, echipa poate chiar să scoată un elicopter cu un nou dispozitiv Arktek de la baza lanțului rece din Kinshasa pentru a se asigura că vaccinul este păstrat.

OMS: Este nevoie de investiții mai mari în cazul COVID

Sfârșitul focarului Ebola din RDC „servește ca un memento că guvernele și partenerii trebuie să concentreze în continuare atenția asupra altor situații de urgență, chiar dacă lupta împotriva COVID-19 persistă. Este nevoie de investiții mai mari în consolidarea capacităților de bază ale țărilor în punerea în aplicare a regulamentelor internaționale de sănătate”, spune OMS.

„Prin creșterea gradului de pregătire se va obține „la un răspuns îmbunătățit la amenințările care decurg din bolile predispuse la epidemie și va avea ca rezultat un impact social și economic mai redus”, adaugă comunicatul citat.

Autoritățile din România spun că au finalizat strategia campaniei de vaccinare anticovid și vor prezenta săptămâna viitoare Planul de vaccinare, care stabilește toate instituțiile implicate și procedurile pentru transport, depozitare și vaccinarea propriu-zisă.

Informații neconfirmate oficial spun deocamdată că loturile ce vor fi primite din achizițiile negociate de Comisia Europeană pentru statele membre vor fi depozitate la Institutul Național Cantacuzino, subordonat Ministerului Apărării Naționale, iar specialiștii Armatei vor ajuta la vaccinare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: