miercuri

17 iulie, 2024

18 septembrie, 2023

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a solicitat Beijingului ”acces total” penrtu experții internaționali, care nu a reuşit deocamdată să stabilească în mod cert originea virusului SARS-CoV-2.

Oficialul solicită reprezentanților guvernelor să se alăture demersurilor OMS și să ceară acest lucru în întâlnirile bilaterale pe care le vor avea cu oficiali chinezi.

”Exercităm presiuni asupra Chinei să ofere un acces total şi cerem ţărilor să ridice această problemă în cadrul reuniunilor bilaterale (prin care să îndemne Beijingul) să coopereze”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus publicației Financial Times.


El anunţă că OMS a cerut deja Chinei ”în scris” ”să ne furnizeze informaţii şi suntem pregătiţi să trimitem o echipă dacă ea ne permite acest lucru”, scrie Agerpres.

Investigație incompletă, concluzii sub semnul întrebării

Comunitatea internaţională nu a reuşit, pentru moment, să stabilească cu certitudine originea Covid-19.

Primele cazuri au fost depistate în China, la sfârşitul lui 2019, la Wuhan, iar în rândul experților s-au conturat două teorii: o scăpare dintr-un laborator în care aceste virusuri erau studiate sau un animal care a infectat persoane care frecventau o piaţă locală.

O echipă de specialişti – sub egida OMS şi însoţită de colegi chinezi – a încercat să depisteze originea epidemiei, la începutul lui 2021, însă accesul oferit acestora de către Beijing nu a fost total.


Într-un raport comun elaborat la finalul deplasării în Wuhan, echipa de experției a declarat că cea mai probabilă cauză este ipoteza transmiterii la om a virusului puternic contagios, de către un animal care a jucat rolul de intermediar între liliac şi om, poate într-o piaţă în oraşul chinez.

Directorul OMS a declarat, după aceea, că ”toate ipotezele rămân pe masă”.

Nicio echipă nu a putut să se întoarcă în China, iar reprezentanţi ai OMS au cerut în numeroase rânduri date suplimentare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat în mai multe rînduri că OMS nu intenţionează să abandoneze căutările şi a îndemnat în mai multe rânduri Beijingul ”să dea dovadă de transparenţă în împărtăşirea datelor, să efectueze anchetele necesare şi să să împărtăşească rezultatele”.

OMS a ridicat, în martie, nivelul maxim al alertei de pandemie.

Cu ajutorul vaccinurilor, al imunităţii dobândite în urma unei contaminări şi unor tratamente mai bune, virusul este mai bine controlat în prezent, în pofida faptului că, odată cu venirea toamnei, infecţiile se află din nou în creştere în emisfera nordică şi au apărut noi variante.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: