Cazurile de COVID-19 înregistrate în lume de la începutul pandemiei au depăşit pragul de 200 de milioane, în acest sfârşit de săptămână. Curba noilor infecţii se stabilizează, însă, fără să fi atins recordurile valului de coronavirus din luna aprilie, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citate de EFE și Agerpres.
Decesele provocate de pandemie au ajuns la 4,2 milioane de cazuri, dintre care 45.000 înregistrate săptămâna aceasta în scădere faţă de cele 64.500 raportate săptămâna anterioară.
Noile cazuri săptămânale au fost în creştere de la jumătatea lunii iunie, în timp ce numărul deceselor a scăzut săptămâna anterioară (26 iulie – 1 august), după trei săptămâni de creştere consecutivă.
Geografia pandemiei
Deşi cifrele sunt mari, OMS contează pe o uşoară descreştere a cazurilor săptămânale față desfârşitul lunii iulie în Europa şi în zona Americilor, cele mai afectate de pandemie, Cazurile rămân în creştere în Asia.
(Citiți și: „OMS cere țărilor bogate să nu își vaccineze anti-Covid copiii și adolescenții, ci să doneze statelor sărace respectivele doze”)
Curba este în creştere de mai multe zile şi chiar săptămâni în unele ţări cu cazuri absolute, precum Brazilia, Argentina, Columbia sau Spania, dar se menţine stabilă sau în uşoară creştere în ţări ca SUA, India, Rusia, Franţa, Italia sau Iran.
Suscită de asemenea speranţă şi ritmul vaccinării în multe ţări: aproape 30 % din populaţia mondială a primit cel puţin o doză, iar peste 15 % a fost vaccinată cu schema completă.
În total, s-au administrat peste 4,4 miliarde de doze, aproape jumătate dintre cele 10 miliarde care se estimează necesare pentru a putea vaccina 70 % din populaţia mondială şi de a se apropia de obiectivul imunităţii colective.