16 decembrie, 2021

Energia nucleară este plasată în centrul politicilor privind clima și energia din Țările de Jos, conform acordului prezentat miercuri de cele patru formațiuni aflate la guvernare și care vor forma și viitorul executiv.

Partidele au convenit să investească miliarde de euro în protecţia împotriva schimbărilor climatice, în locuinţe şi măsuri de protecţie socială.

„Energia nucleară poate completa energia solară, eoliană și geotermală în mixul energetic și poate fi folosită pentru a produce hidrogen”, se arată în document. „De asemenea, ne face mai puțin dependenți de importurile de gaze naturale”, mai precizează acordul.


Din acest motiv, centrala nucleară de la Borsele, care funcționează din 1973, va rămâne deschisă mai mult timp decât se prognozase inițial, cu respectarea siguranței. Unitatea satisface aproximativ 3% din necesarul de energie electrică al țării.

De asemenea, guvernanții vor sprijini construirea a două noi centrale nucleare, inclusiv prin revizuirea contribuției statului și va modifica legislația.

„Acest guvern face, de asemenea, măsurile necesare pentru a construi două noi centrale nucleare”, a continuat politica. „Acest lucru înseamnă, printre altele, că vom facilita părțile din piață în explorările lor, vom sprijini inovațiile, vom lansa licitații, vom revizui contribuția guvernului (financiară și de altă natură) și vom pune în ordine legislația și reglementările acolo unde este necesar”.

În total, 500 de milioane de dolari vor fi alocate acestor două obiective în perioada 2023 – 2025.


Sprijinul cumulat pentru domeniul nuclear va ajunge la cinci miliarde de euro, până în 2030, conform acordului, citat de World Nuclear News.

Conform planului, pentru protecţia climatică, tranziţia energetică şi agricultura sustenabilă vor fi alocate în total 60 de miliarde de euro. Se vor construi două centrale nucleare noi, iar singura existentă în Olanda, cea de la Borssele, va rămâne în funcţiune mai mult decât era prevăzut. Pentru a face faţă penuriei de locuinţe, coaliţia are în vedere construcţia a 100.000 de apartamente noi pe an. Va creşte semnificativ salariul minim.

„Olanda doreşte să fie lider în Europa în lupta împotriva încălzirii globale”, mai arată acordul de coaliţie.

La alegerile din martie, Partidul Poporului pentru Libertăţi şi Democraţie (VVD) al premierului s-a clasat pe primul loc, urmat de Democraţii 66 (D66), formaţiune social-liberală. Cele două partide vor să continue guvernarea alături de Apelul Creştin Democratic (CDA) şi Uniunea Creştină (CU).

Mark Rutte va primi probabil, joi, de la parlamentul olandez, mandatul pentru formarea unui nou guvern, deşi a recunoscut că nemulţumirea cetăţenilor faţă de politicile guvernamentale este uriaşă.

Liberalul în vârstă de 54 de ani este prim-ministru de 11 ani, un record în istoria Olandei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: