Olanda a anunţat luni că îşi retrage ambasadorul acreditat la Ankara din cauza relaţiilor dificil de „normalizat” cu Turcia şi că nu vor autoriza prezenţa unui reprezentant turc pe teritoriul olandez, măsură ce aduce relaţiile dintre cele două ţări la cel mai scăzut nivel de anul trecut, relatează AFP, citată de Agerpres.
În martie 2017, autoritățile olandeze au anulat permisiunea acordată inițial ministrului de Externe Mevlut Cavusoglu de a se adresa minorității turce din Olanda în cadrul unui miting politic în favoarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan și au ecortat cu poliția până la graniță ministrul Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, sosit la Amsterdam în același scop.
Ca răspuns, Ankara a anunțat suspendarea relațiilor diplomatice cu Olanda și a transmis ambasadorului acreditat la Ankara să nu se mai întoarcă la post din concediul în care se afla acasă.
De atunci, în pofida discuţiilor „nu am ajuns la un acord privind maniera de a normaliza” relaţiile, a declarat ministrul olandez al Afacerilor Externe, Halbe Zijlstra, potrivit unui comunicat.
Turcia are relații tensionate cu mai multe state vest europene, dar și cu Statele Unite. În ceea ce privește statele europene, Turcia este nemulțumită că oficialilor săi nu li s-a permis în 2017 să participe la manifestări organizate pentru minoritățile turce pentru a face campanie electorală în favoarea regimului Erdogan, intense dispute diplomatice fiind purtate și cu Germania și cu Austria.
În relația cu SUA, regimul Erdogan este profund nemulțumit că Administrația Trump nu îl expulzează pe clericul acuzat că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat și că nu renunță la a mai sprijini rebelii kurzi din Siria.