sâmbătă

18 mai, 2024

3 aprilie, 2023

„Este bine să avem un partener ca România, pe care ne putem baza. Germania se află ferm de partea României”, a declarat luni, la București, cancelarul german Olaf Scholz.

După discuții cu președintele Klaus Iohannis, cancelarul german a spus că ”sunt multe puncte în comun în privința temelor cheie” discutate: relații economice bilaterale, războiul din Ucraina, susținerea Republicii Moldova și extinderea UE.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune că vizita cancelarului Olaf Scholz este foarte importantă pentru că Germania a avut până acum „o oarecare prudență în implicarea politică și strategică”.

Olaf Scholz: România trebuie să obțină anul acesta statutul Schengen


„Vom sprijini militar Ucraina cât va fi nevoie. Doresc să-mi exprim recunoștința pentru preluarea de către România a numeroși refugiați ucraineni”, a spus Olaf Scholz.

Cancelarul german a spus că schimburile comerciale dintre cele două țări sunt la un nou record.

Olaf Scholz a remarcat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Klaus Iohannis, și eforturile României pentru aderare la Schengen. „Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă – şi o spun şi astăzi, aici, răspicat – înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an, statutul de membru deplin în spaţiul Schengen.

Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens”, a declarat Olaf Scholz luni, la Palatul Cotroceni.

Ambasadorul Peer Gebauer: Relațiile noastre bilaterale sunt mai apropiate şi mai de încredere ca niciodată


„Vizita cancelarului federal Olaf Scholz subliniază importanţa semnificativă a relaţiilor noastre bilaterale cu România, care sunt mai apropiate şi mai de încredere ca niciodată.

Prin această vizită, transmitem împreună cu partenerii noştri români un semnal important al unităţii Europei, mai ales în aceste vremuri dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Pe lângă o serie de teme bilaterale, discuţiile se vor axa pe sprijinul şi solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova.

Aş dori să mulţumesc României, partenerul şi prietenul nostru apropiat, pentru sprijinul şi disponibilitatea de a ajuta Ucraina şi Republica Moldova”, a precizat ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer.

Klaus Iohannis: Relațiile bilaterale au un veritabil caracter strategic

La declarațiile comune, președintele Klaus Iohannis a afirmat:

„Relațiile dintre România și Republica Federală Germania au un veritabil caracter strategic. Avem interese comune puternice, legate de asigurarea prosperității și a securității europene, și acționăm coordonat pentru atingerea acestor obiective, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO.

Discuțiile de astăzi au vizat dinamizarea cooperării bilaterale pe toate planurile, în special în contextul actual marcat de multiple provocări și crize suprapuse.(…)

În prim-planul convorbirilor s-a aflat, bineînțeles, situația de securitate determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. (…)

Discuțiile noastre au vizat, totodată, posibilitățile de creștere a sprijinului României şi al Germaniei pentru partenerii estici, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO, mai ales pentru Ucraina și Republica Moldova. Am subliniat, în special, că este foarte important să sprijinim substanțial stabilitatea și reziliența Republicii Moldova în faţa provocărilor securitare cu care se confruntă. (…)

Am avut, totodată, o discuție amplă cu Cancelarul Scholz cu privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la spaţiul Schengen este principalul nostru obiectiv, Germania ne-a fost alături, ne-a susținut activ și i-am mulțumit și astăzi domnului Cancelar pentru această abordare. (…)

Împărtășim o viziune comună și cu privire la valențele strategice ale extinderii spre Est a Uniunii. Am evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: