joi

25 aprilie, 2024

23 martie, 2020

Economia globală va avea nevoie de ani pentru a-și reveni din șocul generat de pandemia Covid-19, a avertizat un oficial al OECD, potrivit BBC.

Angel Gurría, secretarul general al OECD, a declarat că șocul economic este mai puternic decât cel al crizei din 2008. El a avertizat că statele care își imaginează că revenirea se va produce rapid își fac iluzii.

OECD a îndemnat guvernele să își majoreze cheltuielile publice și să asigure testarea și tratarea rapidă a cazurilor de coronavirus.


Gurría este de părere că înjumătățirea creșterii economice de la nivel mondial, la 1,5% din PIB în acest an, este un scenariu optimist.

Deși numărul de locuri de muncă pierdute și cel al insolvențelor este dificil de anticipat, secretarul OECD este de părere că statele se vor confrunta cu consecințele acestei pandemii ”ani la rând”.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Dacă scoatem țara din priză acum, o s-o băgăm în priza altora după Covid”)

”Chiar dacă nu ne vom confrunta cu o recesiune globală, multe state nu vor înregistra creștere economică sau vor avea creștere economică negativă, inclusiv economiile mari, prin urmare vom avea parte de o creștere economică cel mult moderată în acest an și de o revenire economică înceată în anii ce urmează”, a declarat Angel Gurría.

Recent, liderii lumii reuniți în cadrul summit-ului G20 anticipau că revenirea economică se va produce în ”V”, cu o perioadă de scădere abruptă scurtă, urmată de o revenire a activității economice.


”Nu sunt de acord cu acest scenariu. În acest moment nu știm dacă va fi o evoluție în formă de <<V>>. În cel mai bun caz va fi vorba despre un <<U>>, cu o perioadă mai lungă de prăbușire și o revenire lentă ulterior. Putem evita un ”L” dacă luăm acum deciziile de care e nevoie”, a declarat oficialul OECD.

OCDE solicită un plan cu patru piloni pentru a face față pandemiei, incluzând testarea gratuită, echipamente mai bune pentru medici și asistente, transferuri de numerar pentru lucrători, inclusiv angajații independenți și amânări la plata impozitelor pentru impozite pentru întreprinderi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: