Succesul ieșirii Greciei din programul asistenței de criză, condus de Comisia Europeană și FMI, lasă în urmă odiseea sacrificiilor făcute pentru răscumpărarea politicilor generoase ale guvernelor care s-au perindat la Atena.
Patru guverne s-au luptat succesiv cu creditorii Grecieri ca să evite intrarea în incapacitate de plată de la izbucnirea crizei datoriilor, la începutul anului 2009, vreme în care economia s-a prăbușit cu 26%, potrivit Reuters.
Datoriile care au explodat în 2009 sunt însă rodul unui sistem care se perpetuează de 30 de ani, în care consrvatorii și socialiștii și-au negociat puterea cheltuind bani luaţi cu împrumut.
Au urmat trei şarje de ştergere de datorii în care creditorii au renunţat la câte 300 de miliarde de euro, spune Bloomberg.
Comisia Europeană a contribuit cu alte împrumuturi de 62 de miliarde de euro la evitarea unui faliment de ţară care a pus în pericol fatal moneda unică europeană.
(Citiţi şi: Grecia – Final al celui mai mare program de asistenţă financiară străină din istorie)
Ar mai trebui amintit însă că:
- au emigrat jumătate de milion de greci în ultimii 10 ani, majoritatea tineri,
- şomajul a ajuns la un maxim 27,8% şi încă este aproape 19%, iar şomajul printre tineri este de 60%,
- rata datoriei Greciei este încă de 180% faţă de PIB, după ce fusese de patru ori mai mare decât cea acceptabilă în UE (60%),
- sute de reforme fiscale și nju numai au căutat stabilitatea financiară și încrederea investitorilor pentru noi împrumuturi,
- deficitul bugetar de 11,2% din PIB în 2010 s-a transformat într-un excedent bugetar de 0,8% din PIB anul trecut.
- randamentul titlurilor de stat elene pe zece ani a scăzut de la 36,2% la 4,5% (randamentul este măsura invers proporţională a încrederii pieţei = dobândă / preţ, ceea ce înseamnă că investitorii sunt dispuşi să scape de titlurile respective cât mai repede),
- execuţia bugetară va trebui să genereze un surplus primar de 3,5% din PIB până în 2022 şi de 2,2% până în 2060.
- Grecia va mai fi monitorizată special până când va plăti 75% din banii pe care i-a primit sub programul de ajustare.