joi

25 aprilie, 2024

, Roxana Adam

7 iunie, 2023

Numărul specialiștilor ICT din România a crescut cu 115%, în deceniul scurs până în anul trecut, rată ce reprezintă dublul avansului mediu din Uniune (57,8%).

Dar ponderea lor în populația ocupată a țării este de numai 2,8%, a doua cea mai redusă din UE, după Grecia, cu 2,5%.

Situația reflectă structura economiei României, care a intrat târziu în era digitală și are de recuperat imens față de media europeană la majoritatea indicatorilor legați de IT.


Conform datelor Eurostat, profesia s-a extins accelerat în deceniul scurs între 2012 și 2022, cu un ritm de aproape șapte ori mai intens decât avansul înregistrat de totalul populației ocupate în UE.

În 2022, în Uniune existau 9 milioane de specialiști ICT, iar 22,6% din aceștia, adică 2,1 milioane erau localizați în Germania, chiar dacă mulți dintre ei proveneau din alte țări.

Pe locul doi, ca număr de profesioniști ICT s-a aflat Franța, la mare distanță de Germania, cu 1,2 milioane de persoane angajate în acest sector, urmată de Italia și Spania, cu 0,9 milioane.

Topul țărilor cu cele mai ridicate ponderi de specialiști ICT, dominat de statele nordice

Ca pondere în totalul populației ocupate, clasamentul este dominat de state recunoscute pentru nivelul lor ridicat de digitalizare, atât la nivelul economiei, cât și al administrației publice.


Astfel, dacă în Germania cei care au ca principală activitate ICT-ul reprezintă 5% din populația ocupată, procentul este în Suedia de 8,6%, în Luxemburg de 7,7%.

În top 5 se mai află Finlanda (7,6%), Țările de Jos (7,2%) și Estonia, singura țară din fostul bloc comunist intrată în topul IT european.

Pentru comparație, Suedia, cu 10,4 milioane de locuitori, avea în 2022 aproximativ 448.000 de astfel de lucrători, în timp ce în România, cu o populație de 20 de milioane, lucrau în luna martie a acestui an 238.400 astfel de specialiști, conform datelor INS.

Profilul demografic al specialistulului ICT în UE. În România – tânăr cu studii superioare

Dovadă că România este o țară recent intrată în competiție și produce promoții tot mai largi de specialiști ICT este proporția mare a tinerilor (până în 35 de ani) în interiorul acestei ocupații – 48,9%.

Lituania, Estonia, Letonia și Malta sunt statele unde tinerii între 15 și 34 de ani reprezintă mai multe de jumătate din persoanele cu astfel de ocupații, ele fiind urmate îndeaproape de România (48,9%) și Cipru (47,6%).

Aproape două treimi (63,3 %) din persoanele angajate ca specialiști ICT în UE aveau vârsta de peste 35 de ani.

Proporția specialiștilor TIC din această grupă de vârstă a crescut cu 1,5 pp între 2012 și 2022.

Ponderea în creștere poate reflecta, precizează Eurostat, schimbări în structura de vârstă a populației UE (cu relativ puțini tineri în comparație cu persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă, dar și/sau o pondere tot mai mare de tineri care își prelungesc șederea în sistemul de învățământ, mai degrabă decât să intre rapid pe piața muncii. Această variantă este ilustrată de Slovacia, care a cunoscut cea mai mare progresie a specialiștilor ICT în vârstă de 35 de ani și peste, cu o diferență de 14 puncte procentuale între 2012 și 2022.

În 2022, statele membre ale UE în care persoanele cu vârsta de 35 de ani și peste reprezentau cele mai mari ponderi de specialiști în TIC au inclus Italia (71,8 %), Grecia (65,8 %), Suedia (65,6 %) și Spania (65,3 %).

Italia este țara cu cea mai ridicată ponderea a specialiștilor având cel puțin 35 de ani – 71,8%, pe pozițiile următoare aflându-se Belgia (68,1%), Finlanda (66,9%), Slovenia (66,5%) și Cehia (66,3%, una dintre țările europene cu cea mai mare rată de automatizare a industriei).

Aproape 80% din specialiștii ICT din România au studii superioare

Unul dintre singurii doi indicatori la care excelăm este cel al ponderii specialiștilor cu studii superioare. Acest lucru nu înseamnă neapărat un lucru pozitiv, cât timp economii cu sectoare IT dezvoltate și venituri semnificative provenite din această industrie se bazează și pe un număr mare de astfel de calificați fără studii terțiare ce lucrează în alte industrii, puternic automatizate.

Ponderea specialiștilor TIC din UE cu nivel terțiar de studii a crescut în ultimul deceniu cu peste 10 pp, de la 55,3% în 2012 la 65,4 % în 2022. În România, rata acestora este 77,2%.

Ponderea lor în totalul specialiștilor ICT a urcat cu peste 30 pp în Austria, cu peste 20 pp în Portugalia și cu 15 pp în România și Suedia.

România, țara cu a doua cea mai mare pondere a femeilor specializate în ICT

România se află pe locul al doilea (25,2%), dintre țările UE, cu cele mai mari ponderi de femei în rândul
specialiștilor TIC angajați după Bulgaria (28,9%), iar locul al treilea fiind ocupat de Estonia (24,5%), în
timp ce la coada clasamentului se află Cehia (10,9%) și Ungaria ( 13,6%).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Mi se pare interesat cum toata presa vorbeste despre IT fara sa mentioneze faptul ca si la stat lucreaza niste „Specialisti IT”. De exemplu, la fiecare judecatorie exista una. Cautati numele pe integritate.eu sa vedeti ce salarii au. Apoi sa va mirati de ce salariul mediu in IT este is jur de 9000lei cand in realitate primesc 4000-6000 de lei (la privati desigur).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Mi se pare interesat cum toata presa vorbeste despre IT fara sa mentioneze faptul ca si la stat lucreaza niste „Specialisti IT”. De exemplu, la fiecare judecatorie exista una. Cautati numele pe integritate.eu sa vedeti ce salarii au. Apoi sa va mirati de ce salariul mediu in IT este is jur de 9000lei cand in realitate primesc 4000-6000 de lei (la privati desigur).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: