Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

6 septembrie, 2022

Ponderea valorii adăugate brute a sectorului IT&C în PIB-ul României a avut o tendință ascendentă în ultimii ani, ajungând la 6,35% în 2021, semnificativ peste media zonei euro, de 4,8% din PIB, potrivit unei analize a Băncii Transilvania.

În primul trimestru din acest an, Valoarea adăugată brută (VAB) a urcat cu o rată anuală de 23,6%, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naționale de Statistică (INS).

”IT&C s-a evidențiat în peisajul sectoarelor din economia națională printr-o dinamică ridicată a valorii adăugate brute în ultimii ani, pe fondul implementării Revoluției Digitale și mai ales în contextul pandemiei, cea mai severă criză sanitară la nivel mondial în ultimul secol”, punctează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, într-un raport transmis investitorilor.


Ponderea VAB din sectorul IT&C în PIB a prezentat o tendință ascendentă pe parcursul ultimilor ani, până la un nivel maxim istoric de 6,35% în anul pandemic 2021, cu mult peste cel înregistrat în zona euro (principalul partener economic al României), de 4,8%.

Din calculele BT, ponderea VAB din IT&C în PIB s-a situat la un nivel mediu de 4,5% în România în intervalul 1995 – 2021, peste cel din zona euro (4,1%).

În perioada 2019 (anul de dinainte de incidența pandemiei coronavirus) – 2021 ponderea VAB-ului din IT&C în PIB s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale în România, ritm superior celui din zona euro, de doar 0,3 puncte procentuale.

Conform Eurostat, VAB-ul din IT&C a depășit nivelul de 15,2 miliarde de euro în 2021, în contextul accelerării digitalizării fluxurilor, îndeosebi la nivelul sectorului privat.


În perioada 1995-2021, VAB în IT&C a crescut cu o rată medie anuală de 13,1% în România, față de 4,3% în zona euro. Volumul sectorului IT&C din România a crescut cu un ritm anual de 8,4% în aceeași perioadă, față de 5% media din zona euro.

”Estimările econometrice elaborate exprimă tendința ascendentă pentru componenta structurală a VAB-ului în IT&C în ultimii ani, spre nivelul record de 11,3% an/an în anul 2021”, punctează Andrei Rădulescu.

Cu toate că sectorul a înregistrat o tendință favorabilă și în ceea ce privește productivitatea muncii, aceasta se menține sub media Uniunii Europene, fiind de circa 56.000 de euro pe salariat la nivelul anului 2019, se mai arată în analiza citată.

Investițiile în IT&C din România au crescut cu o dinamică medie anuală de 0,9% în perioada 2008 – 2020 la nivelul record de 5,4 miliarde de lei, conform INS.

”Atragem atenția cu privire la faptul că investițiile nete în această ramură a economiei au crescut semnificativ între 2013 și 2020, de la 2,2 miliarde de lei la 5,4 miliarde de lei”, scrie Andrei Rădulescu.

Economistul apreciază că VAB-ul din IT&C este influențat de factori precum:

  • climatul investițional, reflectat de evoluția formării brute de capital fix;
  • comerțul internațional – barometru pentru economia mondială;
  • nivelul costurilor reale de finanțare.

El atrage totodată atenția cu privire la faptul că IT&C a avut o contribuție pozitivă la soldul balanței comerciale în ultimii ani, ”în contextul dezvoltării unei baze solide de specialiști, aspect susținut și de politica economică (importante facilități fiscale – scutirea unor taxe și impozite)”.

În intervalul 2013-2021 exporturile și importurile din sectorul IT&C au înregistrat niveluri cumulate de 37,8 miliarde de euro, respectiv 16,9 miliarde de euro, rezultând un excedent de 21 miliarde de euro.

”Prognozăm avansul VAB-ului în IT&C cu o rată medie anuală de 11,6% în 2022-2025, pe fondul implementării Revoluției Digitale și programelor europene”, se mai arată în analiză.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: