marți

16 iulie, 2024

18 ianuarie, 2023

În 2022, aproximativ 42.500 de întreprinderi franceze s-au închis, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 50% a insolvenței față de 2021, potrivit Euractiv.

Aceasta reprezintă o cifră record care rezultă din redresarea economică slabă de la începutul pandemiei de COVID-19.

Numărul insolvenței a scăzut brusc între martie 2020 și noiembrie 2021, deoarece întreprinderile s-au bazat în mare măsură pe programele guvernamentale de sprijin. Pe măsură ce întreprinderile trebuie să înceapă să ramburseze împrumuturile garantate de stat, numărul insolvențelor crește din nou.

Cel mai afectat sector: IMM-uri


În general, insolvențele au afectat cel mai mult micile afaceri. În Europa, 80% din totalul falimentelor (1,6 milioane) în 2021 au implicat companii cu o singură persoană, potrivit Comisiei Europene – și același lucru este valabil și pentru Franța.

Cu toate acestea, datele franceze arată că situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare pentru IMM-uri mai mari, cu 10-99 de angajați. „În 2022 au fost înregistrate 3.214 de insolvențe pentru IMM-uri, față de 1.804 în 2021, o creștere de +78% pe parcursul unui an”, se arată în raport.

O treime dintre aceste insolvențe au avut loc în ultimele trei luni ale anului 2022, reprezentând o creștere de 93%.

„Când IMM-urile cad, întreaga rețea economică locală este afectată”, a declarat Thierry Millon, care a condus studiul, pentru Euractiv Franța. „Nu își mai pot plăti furnizorii, iar pierderea locurilor de muncă este mult mai mare de-a lungul lanțului valoric”, a spus el.


Ceea ce preocupă în mod special este că unele dintre aceste IMM-uri erau solide din punct de vedere economic înainte de pandemie. Creșterea facturilor la energie, creșterea economică scăzută și numeroasele constrângeri financiare impuse de rambursarea împrumuturilor garantate de stat contribuie toate la această tendință.

Tendință similară la nivel european

Insolvențele afectează toate sectoarele, sectorul construcțiilor reprezentând un sfert din falimente, cu 10.000 de închideri, se arată în raport. Același lucru este valabil și în retail, unde numărul de afaceri, în special cele mai mici, scade rapid.

Numărul insolvențelor va continua să crească în 2023, deoarece raportul prognozează 55.000 de falimente pentru acest anu, o cifră apropiată de cele 55.400 de eșecuri de afaceri înregistrate în 2017.

O creștere a insolvenței se înregistrează și în alte părți ale Europei. În timp ce 100.000 de companii sunt expuse riscului de faliment în Italia, conform cifrelor din octombrie 2022 ale Osservatorio Rischio Imprese.

Cererile de suspendare temporară a activităților au crescut cu 39,4% în Polonia în ultimul an.

Între timp, „mai mult de una din zece întreprinderi din Regatul Unit a raportat un risc moderat până la sever de insolvență în august 2022”, potrivit unei note a Biroului pentru Statistică Națională.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: