13 septembrie, 2022

În primul semestru din 2022 s-au deschis 3.510 proceduri noi de insolvență, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut, și cu 6% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19, arată cel mai recent studiu realizat de Coface România.

Pierderile financiare cauzate de companiile insolvente în primul semestru din acest an au ajuns la 2,7 miliarde de lei, în creștere cu 36% față de impactul similar din aceeași perioadă a anului trecut, și aproape cât toate pierderile generate de companiile care au intrat în insolvență în anul 2020.

Evoluția firmelor insolvente

Deși primul semestru din acest an a fost marcat de o creștere a numărului de insolvențe, se observă o scădere graduală în ultimii ani a numărului de companii insolvente care înregistrează venituri peste 500.000 de euro (medii si mari).


Pe de altă parte, numărul acestora din urmă s-a situat în primul semestru al acestui an la 164 companii, în creștere față de 133 în S1 2021.

Conform datelor publicate de Centrala Incidentelor de Plăți furnizate de către Banca Națională a României, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit pe parcursul primului semestru al anului 2022 au fost în valoare totala de doar 700 milioane de lei lei.

Valoarea medie a incidentelor de plată înregistrate pe primului semestru a fost de 53.000 lei, în linie cu media ultimilor ani.

Distribuția pe sectoare

Cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în următoarele sectoare:

  • construcții (710),
  • comerțul cu amănuntul (467),
  • comerțul cu ridicata și distribuție (407),
  • transporturi (328)
  • alte activități de servicii (305).

Dacă numărul insolvențelor deschise în sectorul de comerț este relativ stabil față de aceeași perioadă a anului precedent, sectorul construcțiilor raportează o creștere cu aproape 50%, principala provocare fiind gradul ridicat de îndatorare coroborat cu scăderea creditării pe segmentul rezidențial din cauza creșterii semnificative a dobânzilor.

(Citiți și: Analiză: Insolvențele cresc în România, în timp ce scad la nivel internațional)

Dacă analizăm numărul de insolvențe raportat la totalul firmelor active, cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, care a înregistrat o rată a insolvențelor de 24 de companii la 1.000 de firme active, aproape de 3 ori peste media la nivel național, se mai arată în studiu Coface România.

Radiografia mediului de afaceri

Numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru din acest an a fost de 62.567, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului anterior.

În același timp, numărul firmelor nou înregistrate a crescut la 76.962, din care SRL reprezintă 57.808, cu 7% mai mult decât același semestru din anul precedent, reprezentând astfel maximul ultimului deceniu din perspectiva evoluției semestriale.

Cuplarea creșterii importante a companiilor care își întrerup activitatea (+12%) cu cele noi înmatriculate (+7%) poate indica și o migrare a afacerilor vechi către cele noi.

Privind către viitor, principalele provocări ale companiilor deriva din presiunile asupra profitabilității și decelerarea investițiilor din cauza dobânzilor în creștere, scăderii consumului și a incertitudinilor fiscale.

Toate acestea vor crește dificultatea de rambursare a datoriilor comerciale și bancare, ceea ce va alimenta continuarea trendului de creștere a insolvențelor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: