18 mai, 2021

Cele 15.840 de companii germane devenite insolvente în anul pandemiei 2020 reprezintă cel mai mic număr din 1993, iar scăderea insolvențelor din Germania față  de anul 2019 (-15,5%) este cea mai substanțială din 1975 încoace. Pe de altă parte, deși a fost evitat șocul, problemele au fost mai curând amânate, potrivit unei analize Coface, publicată marți.

Statistica de mai sus este și rezultatul măsurilor de sprijin ale guvernului federal german, care s-au ridicat la 49 de miliarde de euro (1,5% din PIB, programul de împrumuturi dedicat mai ales IMM-urilor) și la 600 de miliarde de euro din Fondul de  stabilizare economică (dedicat companiilor mari, din care s-au folosit doar 8,4 miliarde de euro).

Ajutoarele nu rezolvă problemele, le amână


Totuși, „chiar și cu un sprijin public semnificativ, este foarte probabil ca aceste măsuri să fie ori insuficiente, ori prea lente la nivel de efect pentru a menține echilibrul finanțelor corporative”, spune analiza Coface.

Fenomenul înregistrat în România este similar, deși amploarea măsurilor guvernului român nu se compară (proporțional) cu cele din Germania.

Numărul companiilor cu impact asupra economiei, care au intrat în insolvenţă, a scăzut anul trecut cu 42%, de la 139 în 2019 la 80 în 2020, însă impactul economic al proiectelor de insolvenţă a fost în creştere, conform unei analize făcute de CITR.

(Citiți și: „CITR: Peste 7.000 de companii au acumulat datorii de 73 de miliarde de lei la buget”)

Din cele 7.000 de companii  mari românești, circa 66% (4.600) se află în stare de insolvență iminentă, dar nu au apelat încă la vreo procedură de redresare, potrivit unei statistici din martie.

Șocul a trecut, insolvențele vor crește


Insolvențele totale din Germania ar fi trebuit să crească cu 6% în 2020 față de 2019, conform simulării grupului Coface.

„Prin urmare, o cotă de până la 21,5% (sau 4.030 insolvențe) ar putea fi în curs de desfășurare”, din care aproximativ 660 de „insolvențe ascunse” sunt în industria ospitașității, urmată de transporturi și construcții cu aproximativ 420 fiecare, producție (230) și comerț cu amănuntul (190)”, spune Coface.

Asta înseamnă că, „factura corporativă din pandemie nu a fost încă plătită”, în ciuda statisticii. Și au apărut deja semne că insolvențele vor crește.

„Cererile anunțate timpuriu pentru demararea procedurilor de insolvență în instanțe au crescut brusc în februarie și martie, ceea ce semnalează o creștere în curs a insolvențelor corporative în următoarele luni”, potrivit analizei citate.

Pe de altă parte,  biroul german de statistici (Destatis) a estimat că, deși statisticile insolvențelro au scăzut drastic, creanțele anticipate asupra companiilor insolvente ar fi ajuns la la 44,1 miliarde euro în 2020 – cel mai înalt nivel de la recesiunea din 2009.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: