luni

29 aprilie, 2024

2 august, 2023

În România sunt înregistrate în momentul de față 35.000 de autoturisme full electric, care au la dispoziție doar 1.350 de staţii de încărcare. Ministerul Mediului a anunțat marți instalarea a încă 2.800 de puncte în următorii doi ani.

Distribuția lor pe județe se face în funcție de finanțările prin programul Rabla Plus. Astfel, în Capitală vor fi amplasat doar 109 stații de încărcare, în timp ce Bihorul va avea 284.

Cu toate acestea, rețeaua acestora stații va fi însă tot insuficientă și peste doi ani, ținând cont de dezechilibrul dintre ritmul de creșterea a numărului de vehicule eletrice și extinderea rețelei. Numai în primele şase luni ale acestui an au fost înamtriculate 10.000 de maşini electrice şi hibrid plug-in.


Doar în acest an, până la 31 iunie, am înmatriculat în România aproape 10.000 de maşini electrice sau plug-in hibrid. Este o creştere cu 57% faţă de cât s-a înmatriculat în prima jumătate a anului trecut”, a declarat marți ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Normele Comisiei Europene impun ca din 2025 staţiile de încărcare să fie amplasate la fiecare 60 de kilometri de-a lungul principalelor drumuri.

În România există 1.350 de stații de încărcare, 40% dintre ele fiind puncte de încărcare rapidă. 370 dintre acestea se află în curţile unor supermarketuri şi 164 în benzinării.

Laurențiu Neculăescu, preşedintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), a declarat marți, la lansarea investiției, că cele 2.800 de stații au fost stabilite corespunzător finanțării programului Rabla Plus, nu în funcție de necesitățile posesorilor de astfel de autovehicule. „Noi nu am făcut un program de finanaţare pe o hartă a traseelor României de autostrăzi, drumuri express, ş.a.m.d. Este un program de finanţare care a rezultat în urma finanţării programului Rabla Plus”, a explicat Laurențiu Neculăescu.

Bihor, județul cu cele mai multe vehicule electrice, va avea cele mai multe stații


Județul Bihor este campionul stațiilor de încărcare, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, astfel încât în Bihor vor fi amplasate cele mai multe stații din proiectul de investiții lansat marți.

Topul județelor:

  • Bihor – 284 de staţii
  • Timiș – 149
  • Argeș – 110
  • București – 109.

(Citește și: „Blocurile noi din Cluj Napoca vor avea obligatoriu stații de încărcare pentru mașini electrice„)

OMV instalează cu fonduri europene 400 de stații de încărcare ultra-rapidă

OMV Petrom a anunțat la sfârșitul lunii iulie că intră într-un proiect cu fonduri UE care vizează instalarea a peste 400 de puncte de reîncărcare ultra-rapidă pentru mașini electrice, ce urmează să fie instalate în România, Slovacia și Ungaria până în luna noiembrie a anului 2025.

Investiția totală în acest proiect este estimată la aproximativ 40 milioane de euro, din care, circa 15 milioane de euro sunt din fonduri europene, prin programul de finanțare Facilitatea Europeană de Conectare (CEF), aproape 5 milioane de euro din valoarea totală reprezintă credit bancar de la Banca Comercială Română, restul finanțării fiind asigurat din surse proprii.

Proiectul vizează instalarea a peste 400 de puncte de reîncărcare ultra-rapidă, fiecare cu o putere instalată de 150 kW, până la finalul anului 2025. Dintre acestea, 328 vor fi instalate în 80 de locații din România, 52 de puncte de reîncărcare vor fi instalate în 11 locații din Slovacia, iar 28 de puncte vor fi instalate în 7 locații din Ungaria.

Toate stațiile vor permite reîncărcarea ultra-rapidă a mașinilor electrice, respectiv încărcarea în aproximativ 10-15 minute, în funcție de capacitatea vehiculelor, pentru o autonomie de funcționare de 200 km. La finalul anului 2022, OMV Petrom a anunțat că va deveni prima companie de energie din regiune cu o rețea de stații electrice în patru țări din Europa de Sud-Est, dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilității electrice.

La finalul lunii iunie, OMV Petrom avea în stațiile de alimentare Petrom și OMV din România și din regiune 150 de puncte de reîncărcare. 

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: