vineri

29 martie, 2024

13 ianuarie, 2022

Guvernul a aprobat o HG prin care cifra de școlarizare pentru anul I de învăţământ postliceal militar organizat de Ministerul Afacerilor Interne crește cu peste 100%, pentru a acoperi deficitul de personal generat de pensionări. De la 2.660 de locuri, câte au fost stabilite inițial pentru anul școlar 2021 – 2022, miercuri a fost aprobată o suplimentare cu 2.891 locuri, până la 5.559 locuri.

Dublarea este justificată printr-un „deficit accentuat de resurse umane, generat de diferenţa dintre intrările şi ieşirile din sistem”, conform Notei de fundamentare a actului normativ.

Pentru reducerea deficitului de resurse umane, MAI organizează de câțiva ani cursuri la capacitatea maximă de pregătire a instituţiilor de învăţământ postliceal și în sistem „suveică” – când o serie se află la curs, cealaltă serie are stagiu de practică.


Școlile postliceale ale MAI pregătesc agenți de poliție, subofițeri jandarmi și pompieri, în cadrul unor cursuri de un an.

Până în 2020, durata acestor cursuri postliceale era de doi ani, însă MAI a decis scurtarea lor la jumătate pentru a acoperi rapid golurile de personal lăsate de valul puternic de pensionări anticipate declanșat în 2017.

Din 2017, aceste cursuri sunt formate din 31 de săptămâni de teorie și 11 de practică, după care polițiști astfel formați sunt trimiși pe teren.

Cele șase școli postliceale ale MAI:

  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj
  • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”- Drăgăşani
  • Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni
  • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea
  • Şcoala de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti

Pensionările la 45 de ani


La începutul anului 2021, deficitul de personal ajunsese la 20% din schema de personal, în MAI, din cauza ieșirilor masive din sistem, în anii anteriori, grație legislației în domeniu.

Polițiștii se pot pensiona și la 45 de ani, cu pensie integrală, dacă au vechimea efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Ei beneficiază de diferite reduceri de ale vârstei standard de pensionare, care pot ajunge la maximum 13 ani, cu condiția ca ca vârsta de pensionare să nu fie mai mică de 45 de ani.

În 2020, s-au pensionat aproape 8.000 de angajați MAI, dublu față de ieșirile din sistem pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019.

Un nou val masiv de pensionări s-a înregistrat în 2021, după ce guvernanții au reluat discuția eliminării pensiilor de speciale. Pentru a se asigura că nu vor pierde aceste pensii ce nu sunt calculate pe principiul contributitivității și care pot acoperi integral veniturile lunare din timpul activității (solde, bonusuri, prime etc.), polițiștii și militarii preferă să se pensioneze și anticipat.

În 2021, MAI avea aproape 120.000 de angajați și peste 90.000 de pensionari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: