marți

18 iunie, 2024

4 mai, 2021

Persoanele vaccinate anti-Covid ar putea avea acces nerestricționat în restaurante și hoteluri, de la 1 iunie, astfel încât unitățile de pe litoral și de la munte să funcționeze la 100% din capacitate (primind numai persoane imunizate anti-Covid) a anunțat, marți, premierul Florin Cîțu.

De asemenea, a mai explicat acesta, după ce se va depăși pragul de cini milioane de persoane imunizate, masca nu va mai fi obligatorie pe plajă sau la munte:

Dacă ajungem la cinci milioane persoane vaccinate la 1 iunie, sunt câteva lucruri pentru sezonul estival: fără mască pe plajă, în drumeții la munte, dar putem să vorbim și de facilități pentru persoanele vaccinate – restaurante care pot să ajungă cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate sau hoteluri la mare cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate.


Evenimentele private ar putea să fie și ele permise pentru persoanele vaccinate.

Întrebat dacă se va putea renunța la purtatul măștii în aer liber, Florin Cîțu a replicat: „Deocamdată, nu. Aș aștepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile, dar aș vrea să ne uităm la 1 august pentru renunțarea la purtatul măștii. Și în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60% aproape (grad de vaccinare, n.red.). Deci acolo este un nivel de la care am putea să discutăm”.

Toate posibilele măsuri de relaxare vor fi discutate în Comitetul pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie.

Premierul a dat ca exemplu cazul Israelului, care, atunci când a trecut de peste 30% persoane vaccinate, a impus penalități pentru cei care nu respectă regulile și beneficii pentru vaccinați.


„România va alege o cale bună pentru toți cetățenii”, a declarat Florin Cîțu, adăugând că România dispune de suficiente vaccinuri și acestea pot fi administrate fără programare. „Nu există nicio scuză” pentru ca populația să nu se vaccineze, a insistat premierul.

Conform ultimei raportări oficiale, de pe 3 mai, situația vaccinărilor era următoarea:

  • aproape 3,379 milioane de persoane au fost inoculate cu cel puțin o doză de vaccin
  • din acest total, 2,03 milioane au efectuat și rapelul
  • în ultimele ore au fost administrate 66.567 de doze de vaccin anti-Covid (autoritățile nu au precizat câte sunt prima doză și rapel)

Guvernul speră ca până la sfârșitul lunii mai să fie imunizate cinci milioane de persoane.

Marți dimineața, la nivel național erau disponibile 373,190 de doze de vaccin din cele trei tipuri disponibile (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca și Moderna), iar pe listele de așteptare la programare se aflau sub 23.000 de persoane.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: