Guvernul a discutat cu liderii federațiilor din Educație, duminică dimineața, noua propunere a coaliției – majorarea salarială imediată cu 25%, acordarea de la 1 ianuarie 2024 a 50% din diferența rămasă până la grila finală de salarizare, urmând ca celelalte 50 de procente să fie acodate în 2025, și vouchere anuale promise încă de la negocierile de vineri (1.500 de lei net pentru cadrele didactice și didactic auxiliar, 500 de lei pentru personalul nedidactic).
Liderii sindicali au declarat că răspunsul oficial va fi oferit luni dimineața, la ora 10.00, după o nouă consultare a membrilor organizațiilor, care doresc includerea promisiunilor într-un act normativ.
Guvernul va elabora textul unei ordonanțe de urgență conținând aceste măsuri, actul urmând să fie pus în dezbatere publică duminică și aprobat luni.
Până la adoptarea documentului, greva va continua, au explicat sindicaliștii, la finalul negocierilor de duminică. Încheierea conflictului va fi decisă de greviști, care au cerut intrarea imediată a salariilor în grila finală.
Reamintim că executivul a crescut deja cu 1.000 de lei brut salariile de bază ale cadrelor didactice și personalului auxiliar, și cu 400 de lei brut ale personalului nedidactic, deși sindicaliștii n-au acceptat încetarea grevei pentru această măsură. Ei cereau atunci 2.000 de lei net, în loc 1.000 de lei brut.
Protestul durează de trei săptămâni și a periclitat desfășurarea examenelor naționale.
Impactul ultimei oferte – 700 milioane lei, anul acesta
Impactul bugetar al noilor măsuri propuse duminică de guvern privind majorările salariale pentru angajaţii din sistemul de educaţie este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei prevăzute ca impact bugetar odată cu adoptarea Ordonanţei 53, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat adoptată la 1 iunie (1.000 de lei brut pentru profesori, începând cu luna iunie).
„De la 18-25%, cât era, în funcţie de funcţie, grad didactic şi aşa mai departe, până la 25%, efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus faţă de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de Ordonanţa 53”, a afirmat Ligia Deca duminică, răspunzând unei întrebări.
Ședință de guvern pentru modificarea finalului de an școlar
După întâlnirea cu reprezentanții greviștilor, Guvernul a intrat în ședință de urgență, urmând să adopte modificările elaborate de Ministerul Educației în varianta că greva se va încheia foarte curând.
Astfel, se prevede renunțarea la Evaluarea de la clasa a VI-a și echivalarea probelor de competență cu notele obținute în liceu. Aceste măsuri vor putea fi aplicate numai dacă încetează imediat greva generală, întrucât legea interzice înlocuirea profesorilor care protestează și nici nu se poate organiza un examen național doar în liceele unde cadrele didactice au renunțat la grevă.
Metodologia echivalării competențelor exclude notele din clasa a XII-a, tocmai pentru că nu se pot încheia mediile fără profesorii în grevă.
(Citeşte şi: „Guvernul pregătește Planul B pentru examene: notele din liceu în locul competențelor de la Bacalureat, anularea Evaluării de clasa a VI-a„)
Reamintim că federațiile sindicale organizatoare ale conflictului au respins sâmbătă ultima ofertă a coaliției: 1.500 lei net în fiecare lună octombrie, până în 2027 și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă a Educației în Legea salarizării.
Vineri, aproape 15.000 de persoane au participat la un nou miting al greviștilor din Educație, care a pornit din Piața Victoriei și a ajuns la Palatul Cotroceni, unde s-a cerut demisia președintelui Klaus Iohannis.
Posibilul acord apare în contextul deciziei coaliției de a demara rotativă, chiar dacă nu se încheie greva
Vineri a apărut în presă, pe surse, ifnormația că Nicolae Ciucă va demisiona din funcția de premier la începutul săptămânii viitoare, pentru a-i preda ștafeta liderului PSD, Marcel Ciolacu.
Preluarea de către PSD a mandatului de premier are loc într-o conjunctură socială tensionată, cu bugetari din mai multe domenii aflați în plin conflict cu statul, revendicând majorări salariale restante sau creșteri considerate firești după un an cu inflație din două cifre.
****
Un răspuns
Tratați cu minciuni, cu dispreț, profesorii au dat glas unei frustrări sociale generalizate și unei neîncrederi care nu mai poate fi acoperită.
De aceea, și asmuțirea părinților împotriva profesorilor a eșuat.
Cum să fie crezuți guvernanții când ei înșiși au schimbat de mai multe ori discursul în această grevă, pe măsură ce interesul politic al rotativei s-a accentuat? Cum să fii crezut când ai pornit de la afirmația fermă că nu e spațiu pentru nicio majorare și ai ajuns să propui majorări tot mai măricele?
Cum să fie crezuți când în timp ce le cer profesorilor încredere, ei nu respectă înțelegerile lor și nu sunt în stare să facă rotativa după cum s-a înțeles și au semnat?
😫
Mulțumesc ca nu cenzurați!