duminică

21 aprilie, 2024

7 martie, 2023

Valoarea cantitativă a jaloanelor și țintelor din PNRR va trebui „ajustată” cu cel puțin 2,2 miliarde de euro, din cauza creşterii preţurilor la utilităţi şi materiale de construcție, a declarat ministrul MIPE, Marcel Boloş, la TVR Info. Noile planuri trebuie prezentate la Bruxelles până la sfârșitul lunii viitoare, a adăugat oficialul.

„Avem problema ajustărilor de preț care sunt aferente creșterii costului cu materiale și cu partea de utilități la proiectele de infrasctructură. Această problemă am avut-o  și ar trebui să o rezolvăm și în politica de coeziune, dar acum în PNRR, trebuie să reducem iar valoarea cantitativă a jaloanelor și țintelor care sunt afectate de creșterea prețurilor la materiale și la utilitățile publice. Impactul este, de asemenea, consistent – 2.2 miliarde de euro”, a spus Marcel Boloș, la TVR Info.

Ministrul MIPE a enumerat și explicat luni seara, la TVR o serie de probleme legate de derularea PNRR și riscurile identificate până în prezent ce ar putea duce la pierderea unor sume din Program.


Cele mai importante condiţii pe care România trebuie să le indeplinească pentru a primi fondurile din PNRR se referă la decarbonificare, guvernanta corporațiilor de stat și echilibrarea bugetului pensiilor, inclusiv prin reformarea a;a-numitelor pensii speciale.

Pentru a nu pierde 700 de milioane de euro din PNRR, Guvernul trebuie să ia decizii tranșante privind decarbonizarea și avertizorul de integritatea

România mai are la dipoziţie mai puțin de o lună pentru a rezolva condițiile necesare deblocării sumelor aferente celei de-a doua tranșe din PNRR, perioadă în care Guvernul trebuie să rezolve două condiții-cheie pentru a nu pierde banii – reformularea legii avertizorilor de integritate astfel încât acestora să le asigure protecția necesară și găsirea unei soluții centralei Rovinari.

„Vom prezenta un material în ședință de miercuri, pentru ca aceste decizii să fie fundamentate și să fie luate într-o perioadă rezonabilă de timp, ca să putem să mergem mai departe cu cererea de plata numărul doi. În caz contrar, plata parțială, care poate să  înseamne până 700 de milioane de euro, care daca în 6 luni nu sunt rezolvate problemele”, îi pierdem, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Marcel Boloș,  la TVR.

„Guvernul trebuie să ia niște decizii directe, tranșante, că să rezolve situația pe care o credeam simplă, dar, se pare că nu există decât calea implementării PNRR așa cum a fost negociat și aprobat. Respectiv, pentru decarbonizare, și noi avem acolo, în urma discuțiilor cu Comisia, posibilitatea de a trece în conservare anumite grupuri energetice și a le folosi pe piața dezechilibrelor”, a explicat Marcel Boloș.


Pentru aceasta, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), trebuie „ajustat” din nou cadrul legislativ: „Eu spun că este obligatorie această decizie, cu toate că, nu este o decizie ușoară, ea afectează sistemul energetic national. Va trebui să renunțăm la aceste condiționări pentru ca aceste tipuri de sesizări anonime, care vin de la avertizorii de integritate să poată să fie analizate de instituțiile statului și ele să fie în măsură să decidă dacă merg pe calea anchetei sau urmează o anumită cale. Sunt două decizii extrem de importante„.

Despre pensiile speciale și a 3-a plată: „Sunt două condiții foarte limpezi. Prima este referitoare la sustenabilitate, a doua la contributivitate”

Şi a treia tranşă este în pericol de a fi blocată, pentru că România nu a îndeplinit deocamdată condiţii cerute de Bruxelles. Mai precis, 79 de jaloane, așa cum a declarat, aseară, la TVR Info, Marcel Boloş. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus că cele mai multe jaloane se referă la reducerea chetuielilor publice, iar cele mai mari probleme sunt legate de reforma pensiilor speciale.

„În PNRR sunt două condiții foarte limpezi, care sunt menționate. Prima, referitoare la sustenabilitate, trebuie să avem un volum de pensii speciale sustenabil pe o perioadă lungă. Simulările se fac pe perioadă de timp de ordinul chiar al zecilor de ani. Comisia vrea să se asigure că avem fondurile pentru plata pensiilor. A doua condiție este cea rerferitoare la  contributivitatea. Urgența noastră este legea pensiilor speciale”, a mai spus ministrul MIPE.

„În raportul Băncii Mondiale, a experților banii mondiale, sunt propuneri interesante cum sunt cele legate de impozitarea progresivă a contribuției de la buget în complearea pensiei speciale și care, cred eu, este o soluție de luat în seamna ca să ajungem la validarea jalonului, altfel putem să plătim scump faptul că nu ajungem la un compromis”a arătat Marcel Boloș.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: