7 martie, 2023

România mai are la dipoziţie mai puțin de o lună pentru a rezolva condițiile necesare deblocării sumelor aferente celei de-a doua tranșe din PNRR, perioadă în care Guvernul trebuie să rezolve două condiții-cheie pentru a nu pierde banii – reformularea legii avertizorilor de integritate astfel încât acestora să le asigure protecția necesară și găsirea unei soluții centralei Rovinari.

„Vom prezenta un material în ședință de miercuri, pentru ca aceste decizii să fie fundamentate și să fie luate într-o perioadă rezonabilă de timp, ca să putem să mergem mai departe cu cererea de plata numărul doi. În caz contrar, plata parțială, care poate să  înseamne până 700 de milioane de euro, care daca în 6 luni nu sunt rezolvate problemele”, îi pierdem, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Marcel Boloș,  la TVR.

„Guvernul trebuie să ia niște decizii directe, tranșante, că să rezolve situația pe care o credeam simplă, dar, se pare că nu există decât calea implementării PNRR așa cum a fost negociat și aprobat. Respectiv, pentru decarbonizare, și noi avem acolo, în urma discuțiilor cu Comisia, posibilitatea de a trece în conservare anumite grupuri energetice și a le folosi pe piața dezechilibrelor”, a explicat Marcel Boloș.

(Citește și: „Legea avertizorului de integritate, jalonul 430 din PNRR / Alina Gorghiu: Suntem în contact cu Bruxelles-ul„)


Pentru aceasta, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), trebuie „ajustat” din nou cadrul legislativ: „Eu spun că este obligatorie această decizie, cu toate că, nu este o decizie ușoară, ea afectează sistemul energetic national. Va trebui să renunțăm la aceste condiționări pentru ca aceste tipuri de sesizări anonime, care vin de la avertizorii de integritate să poată să fie analizate de instituțiile statului și ele să fie în măsură să decidă dacă merg pe calea anchetei sau urmează o anumită cale. Sunt două decizii extrem de importante„.

Legea avertizorului de integritate

Forma legii avertizoului de integritatea este unul dintre cele trei jaloane – problemă aferente celei de-a doua tranșe de fonduri PNRR, alături de respectarea planului de decarbonizare (închiderea minelor de cărbune) și apelurile de proiecte pe hidrogen și cogenerare.

Comisia Europeană a decis să acorde României șase luni în care să își rezolve restanțele înregistrate la îndeplinirea jaloanelor PNRR necesare pentru accesarea celei de-a doua tranșe din aceste fonduri europene, tranșă ce se ridică la aproximativ trei miliarde de euro.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: