Noul președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) este Laurențiu Baranga (foto), un politician care a absolvit liceul la 32 de ani, facultatea – la 41 de ani și a ocupat o serie de funcții publice importante imediat după ce a obținut licența.
A fost membru de partid și chiar a candidat din partea partidului Forța Civică (al fostului director SIE și, pentru o scurtă perioadă, premier Mihai Răzvan Ungureanu), la alegerile generale din 2012 și la europarlamentarele din 2014.
A condus filiala locală din Vâlcea a acestei formațiuni.
Fulminanta ascensiune profesională a lui Laurențiu Baranga (53 de ani)
- A absolvit în 1999, la 32 de ani, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București
- în 2008, la nouă ani după finalizarea liceului, obține o diplomă de licență – la Facultatea de Management din cadrul Universității Ecologice București
- după numai un an, în 2009, este director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), funcție a deținut-o până la numirea la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. În același an obține și o diplomă de specializare (pentru câteva luni de cursuri) emisă de Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza.
- 2010, când este deja director adjunct la ORNISS, absolvă un scurt curs de perfecționare la Colegiul Național de Apărare (Universitatea Alexandru Ioan Cuza), cealaltă instituție de învățământ superior a înregimentaților
- în 2011, Universitatea Valahia din Târgoviște îi acordă titlul de doctor în Management
- din 2016 este și membru Agenția Română de asigurare a Calității în învățământul superior, adică are n rol în evaluarea programelor de studii și a universităților
- însă abia în 2017 obține un certificat de expert evaluator ARACIS
În 2012, întrebat de un jurnalist dacă este rudă cu dramaturgul Aurel Baranga, directorul adjunct al ORNISS răspundea:
Putem spune ca cetățeni ai țării că suntem rudă, toți suntem rudă.
Reglementările acordă putere nelimitată președintelui și vicepreședintelui ONPCSB
Laurențiu Baranga îl înlocuiește la conducerea Oficiului pe Daniel Marius Staicu, fost polițist la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, numit în 2017, pe când Liviu Dragnea era liderul PSD.
Acesta a schimbat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea ședințelor Plenului ONPCSB și Metodologia de analiză și prelucrare a informațiilor, astfel încât să elimine membrii Plenului din procedura de avizare a documentelor Oficiului.
Ce constata un raport al Corpului de Control al premierului Mihai Tudose:
Prin adoptarea acestor măsuri, membrii plenului ONPCSB, reprezentanți ai instituțiilor care fac parte din organul colegial, au fost excluși din procedura de avizare de specialitate a documentelor Oficiului, precum și din orice alte mecanisme care le permiteau accesul la solicitările altor instituții (PÎCCJ, DNA, DIICOT) și la prelucrarea datelor și informațiilor furnizate de rapoartele de tranzacții suspecte, contrar prevederilor art. 8 alin. (1) lit. (l) din Regulamentul de organizare și funcționare, aprobat prin HG 1599/2008, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora președintele aprobă prin ordin, după prezentare și aprobare de către plenul oficiului normele metodologice și procedurile interne în vederea îndeplinirii obiectului de activitate.
Vicepreședinte al Oficiului este Constantin Ilie Aprodu, general MApN pensionat de peste 10 ani, un apropiat al generaului Gabriel Oprea și fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii. A fost numit la ONPCSB de fostul premier Viorica Dăncilă, în ultima zi de mandat a acesteia.