miercuri

29 mai, 2024

19 octombrie, 2023

Grupul finlandez producător de echipamente de telecomunicații Nokia va desființa până la 14.000 de locuri de muncă pentru a reduce costurile, a anunțat joi compania. Cauza o constituie cererea mai slabă pentru echipamentele 5G de ultimă generație, ceea ce a redus cu o cincime volumul vânzărilor din trimestrul al treilea. Acțiunile companiei au scăzut cu 5% la începutul tranzacțiilor de joi.

Pe măsură ce cererea a încetinit în țări precum Statele Unite, Nokia și rivalul său Ericsson au încercat să compenseze o parte din scădere cu vânzări mai mari către India, o piață cu marjă de profit scăzută.

„Situația piețelor este cu adevărat dificilă, fapt demonstrate de faptul că pe cea mai important piață pentru noi, care este cea nord-americană, vânzările noastre nete au scăzut cu 40% în T3 2023”, a declarat directorul executiv Pekka Lundmark pentru Reuters.


Nokia intenționează să facă economii între 800 de milioane și 1,2 miliarde euro până în 2026, termenul limită pentru a elabora un plan care să conțină o marjă de profit operațional pe termen lung de minim 14%.

Compania se așteaptă ca numărul de angajați să scadp la 72.000 – 77.000, de la 86.000 sau aproximativ 16% din forța de muncă.

Lundmark nu a detaliat planul de concedieri, spunând că mai întâi trebuie să se consulte cu reprezentanții sindicatelor. Dar a subliniat că intenționează să protejeze divizia de cercetare și dezvoltare. Astfel, cheltuielile Nokia se reduc cu 400 milioane euro în 2024 și cu încă 300 milioane euro în 2025.

Ericsson, care a concediat la rândul ei mii de angajați în acest an, a anunțat că incertitudinea care îi afectează afacerile va persista până în 2024.


Nokia care a comentat incertitudinile din piețe a spus că totuși se așteaptă la o îmbunătățire a vânzărilor de echipamente de rețea în cel de al patrulea trimestru din acest an. Compania nu și-a redus estimările pentru întregul an 2023.

„Continuăm să credem în creșterea vânzărilor pe termen mediu și lung, dar nu vom sta să așteptăm și să ne rugăm ca piața să se redreseze în curând”, a spus Lundmark. „Pur și simplu nu știm când își va reveni”.

Pentru creșterea vânzărilor, Lundmark a spus că industria comunicațiilor trebuie să investească în echipamente de bandă medie pentru a face față creșterii traficului de date. „Doar 25% dintre stațiile de bază 5G din lume, cu excepția Chinei, sunt în prezent în bandă medie”, a spus el.

Echipamentele de bandă medie oferă viteze 5G mai mari, dar mulți operatori de telecomunicații au început implementarea 5G utilizând echipamente de bandă joasă, mai ieftine, dar care oferă și viteze mai mici.

Vânzările nete trimestriale au scăzut la 4,98 miliarde de euro de la 6,24 miliarde anul trecut, sub estimarea de de 5,67 miliarde de euro conform studiului realizat de compania LSEG.

Nokia se va transforma într-un centru corporativ mai eficient pentru a spori concentrarea strategică, păstrând în același timp cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare și oferind mai multă autonomie operațională diviziilor de afaceri, se arată în comunicat.

„Există semnale ici și colo că cererea începe să crească din nou, dar este prea devreme pentru a o numi o tendință evidentă”, a mai spus Lundmark.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: