vineri

29 martie, 2024

29 martie, 2022

Două companii membre ale grupului Nokia au dat în judecată Guvernul României după ce premierul Ciucă a respins, prin decizie guvernamentală, solicitarea de a le autoriza echipamente de infrastructură 5G în dezvoltarea rețelelor de comunicații din țară.

Guvernul nu și-a motivat refuzul solicitărilor adresate de Nokia Solutions and Networks OY și Nokia Networks SRL. Decizia premierului se bazează pe o decizie precedentă a CSAT, care, la fel, nu este motivată.

CSAT a luat în discuție problema securității rețelelor 5G, o chestiune care a preocupat întreaga Uniune Europeană dar și Statele Unite, în condițiile în care au existat semnale consistente cu privire la pericolul pe care îl reprezintă implicarea companiilor din China în dezvoltarea rețelelor de comunicații de ultimă generație.

(Citește și: ”Legea 5G promulgată – reacție a ambasadei Chinei”)


Grupul Nokia este finlandez, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente și soluții 5G.

Companiile Nokia Solutions and Networks OY și Nokia Networks SRL solicită, potrivit informațiilor HotNews, anularea deciziei Guvernului nr. 167/2022.

Până în prezent, doar 3 companii au primit aviz pentru livrare de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G din România. E vorba de:

  • Starc4Sys a primit aviz pe data de 7 ianuarie. A fost primul aviz obținut conform legii 5G promulgate anul trecut, un act care ar putea exclude chinezii de la Huawei din rețelele telecom din țară.
  • Compania de Pază R.O, care furnizează servicii de pază și sisteme de alarmă inclusiv pentru Ambasada statului Israel și Banca Leumi
  • Concep Electronics, care furnizează echipamente IT și are mai multe contracte cu STS, CSM și ministere

Potrivit legii, autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de 4 luni de la data solicitării.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: