joi

25 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2021

Partidele din noua coaliție – PNL, PSD și UDMR – au mers luni la consultări cu președintele Iohannis, la finalul cărora șeful statului a anunțat că îl desemnează pe Nicolae Ciucă să formeze un guvern care se va baza pe ”o majoritate solidă”. După această întâlnire, partidele și-au anunțat echipele trimise să lucreze în guvern.

Decizia PSD a fost destul de calmă în condițiile în care Marcel Ciolacu a avut grijă ca reprezentanții tuturor ”curentelor” din partid să se regăsească în guvern.
Decizia PNL a provocat noi tulburări interne. Raluca Turcan, rămasă fără funcție în noul executiv, a cerut demisia din funcțiile de conducere a lui Florin Cîțu și a echipei de negociatori PNL.

PNL și PSD au mai stabilit luni ca ”rotația premierilor” să se producă la 25 mai 2023. Nu va fi o simplă schimbare de ștafetă, se vor schimba și titularii ministerele avizatoare și „de forță”. De la acel moment, Justiția și Internele vor ajunge la PSD, Finanțele, Apărarea și Secretarul General al Guvernului vor fi ale PNL.

Lista miniștrilor PNL


PNL are prim-ministrul, Nicolae Ciucă, cu un mandat limitat la un an și jumătate, după acel moment și până la următoarele alegeri generale postul urmând să fie girat de PSD, prin Marcel Ciolacu.

  • Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Fondurile Europene – Dan Vîlceanu
  • Ministerul de Interne – Lucian Bode
  • Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Energiei – Virgil Popescu
  • Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
  • Ministerul Digitalizării – Florin Roman
  • Ministerul pentru IMM și Turism – Daniel Cadariu

Lista miniștrilor PSD

În noua structură guvernamentală, PSD va deține 10 ministere și poziția de vicepremier (numele necomunicat oficial, va alegerea se va face, cel mai probabil, între Vasile Dâncu și Sorin Grindeanu):

  • SGG, care, foarte important, iese din subordinea prim-ministrului – Marian Neacșu
  • Ministerul Finanțelor – Adrian Cîciu
  • Ministerul Apărării Naționale – Vasile Dâncu
  • Ministerul Economiei – Marius Humelnicu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale- Marius Budăi
  • Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu
  • Ministerul Tineretului și Familiei (nou înființat) – Gabriela Firea

Miniștrii UDMR:


În noul executiv, UDMR va avea 3 portofolii și postul de vicepremier (Kelemen Hunor):

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Mediului – Tanczos Barna
  • Ministerul Sportului – Eduard Novak

Numele noi promovate de partide în Guvern:

PNL a furnizat o singură ”noutate” în echipa guvernamentală:
Daniel Cadariu, propus la Ministerul pentru IMM și Turism. Senator de Suceava, a fost susținut de Gheorghe Flutur. Absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași, Cadariu a fost angajat expert în cadrul Corpului de control al ministrului de Interne, sub Vasile Blaga și Cristian David.

PSD promovează în echipa guvernamentală mai multe nume noi.

Unul este Adrian Câciu, propuns la Ministerul Finanțelor. Economist, licențiat ASE al Facultății Relații și afaceri internaționale (în 1997) Adrian Câciu este un apropiat al lui Eugen Orlando Teodorovici. A fost director de cabinet al secretarului de stat Daniel Botănoiu din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în ultimul mandat de ministru al lui Petre Daeea.

Alt nume nou: Adrian Chesnoiu, propus la Ministerul Agriculturii. Susținut de Olguța Vasilescu, singura legătură a lui Chesnoiu cu agricultura o constituie funcția deținută în Camera Deputaților, de președinte al Comisiei de Agricultură. Adrian Chesnoiu este absolvent al Academiei de Poliție. Liviu Dragnea l-a plasat la conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde era director general, deși studiile sale nu justificau o astfel de poziție.

Ultimul nume nou: Marius Humelnicu, la Ministerul Economiei. Membru PSD Galați, senatorul Humelnicu a intrat în guvern cu susținerea lui Mihai Tudose. Fost fotbalist, city manager în Galați și secretar de stat în Ministrul Transporturilor.

Cel puțin jumătate dintre miniștri sunt absolvenți de diverse cursuri de securitate națională

Deputatul Florin Roman, viitor ministru al Digitalizării, a absolvit în 2005 Colegiul National de Apărare Carol I (al MApN), cursuri la zi, specializarea Apărare şi securitate naţională.

Înainte a obținut o licență în contabilitate si Gestiune Financiară, Facultatea de Științe economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca (1996), o licență într-un domeniu similar – specializarea contabilitate și Informatica de Gestiune, Științe Economice, Universitatea Athenaeum București și a urmat un master pentru „Tehnici de Comunicare şi Influenţă Socială”, la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Titu Maiorescu, Bucureşti.

A lucrat în presă până în 2005, când subit a devenit consilier în cabinetul președintelui autorității de reglementare în domeniul gazelor naturale.

Au urmat numeroase joburi în consiliile de administrație ale unor companiie cu capital de stat din domeniul energiei (Electrica Serv, E.ON Distribuţie), al companiei Daewoo, precum și ale cec Bank și Eximbank.

În 2012 a fost vicepreședinte (PDL) al Consiliului Județean Alba, iar din 2016 este deputat PNL.

Ministrul de Interne Lucian Bode a urmat, în 2011, „cursul de nivel înalt” (conform CV-ului depus pe pagina sa de deputat) “Securitate şi bună guvernare”, organizat de Colegiul Naţional de Apărare Carol I.

Deține o diplomă de inginer specializat în electromenică, obținută la Universitatea din Oradea.

Din 2000 a lucrat ca inginer la Electrica SA și a fost inclusiv președinte de sindicat, la Electrica Zalău, până în 2008.

Liderul de sindicat din Zalău devine deputat PDL în 2008 și este numit ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru aproximativ două luni.

Între 2009 și 2011, când era deputat, a urmat la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) cursurile unui masterat în Managementul Securităţii în Societatea Contemporană.

Deține titlul de doctor în științe, titlu obșinut în 2018, la Școala Doctorală Relații internaționale și studii de securitate, de la Universitatea UBB Cluj Napoca.

Teza sa de doctorat nu este publică, în momentul de față.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a urmat între octombrie 2005 și februarie 2006 un curs al Colegiului Superior de Securitate, din cadrul Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazu (SRI), în urma căruia a dobândit competențe în domeniul Geopolitică și geostrategie, Politici și strategii de securitate, Teoria relațiilor
internaționale.

Absolvent al Facultății Automatică din cadrul UPB, a obținut în 2000 titlul de doctor cu o lucrare în domeniul Managementului susținută la Facultatea de Științe Economice din Universitatea Craiova.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu este probabil cel mai titrat ministru din Cabinetul Nicolae Ciucă.

Este absolvent al Facultății de Drept din Universitatea București, precum și al Facultății de Istorie, tot din UB.

În anul 2000, și el a urmat cursuri de scurtă durată la Academia de Înalte Studii Militare (Ministerul Apărării Naţionale),Colegiul Naţional de Apărare, seria a IX-a. Titlul lucrării de absolvire: „Operaţiunile NATO în Kosovo, ca fază a crizei din fosta Iugoslavie, şi consecinţele lor asupra dreptului internaţional”.

sorin cimpeanu ministru educatie

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a urmat cursurile Colegiul Naţional de Afaceri Interne, de la Academia de Poliţie Al. I. Cuza din Bucureşti, în decembrie 2009, când era decan al Facultății de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului din Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), București.

De asemenea, în septembrie 2013, când ocupa poziția de rector al USAMVB și deținea deja funcția de președinte al Consiliului Rectorilor din România, a urmat și un curs la Academia Natională de Informații Mihai Viteazul, Colegiul Național de Informații.

A finalizat aceste cursuri cu o diplomă de studii postuniversitare de specializare în managementul situaţiilor de criză.

Viitorul ministru al Apărării, profesorul universitar Vasile Dîncu nu a studiat la aceste academii, ci le-a predat cursanților acestora.

În iulie 2012, el a devenit director al Consiliului pentru studiile universitare de doctorat (CSUD) din cadrul Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazu.

A câștigat postul printr-un concurs organizat de Academie la puțin timp după intrarea în vigoare a Legii nr.1/2011, ce prevedea constiturea Școlii Doctorale a Academiei.

Printre conducătorii de doctorate ai Academiei s-a numărat, încă de la început, generalul Gabriel Oprea, care a rămas în 2019 fără titlul de doctor în Drept, după ce a pierdut în instanță procesul cu Ministerul Educației.

Gabriela Firea, viitor ministru al Familiei, este absolventă de filologie specializată ulterior în finanțe și domeniul bancar, prin diverse cursuri.

A intrat în 2012 în politică, devenind membru PSD, iar după doi ani, în perioada aprilie – decembrie 2014 a obținut un certificat de atestare a competenţelor profesionale urmare a absolvirii Programului postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă în domeniul securităţii şi apărării naţională “Securitate şi bună guvernare”, la Colegiul Național de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare Carol I.

Adrian Ionuț Chesnoiu, viitor ministru al Agriculturii, a obținut în 2005 o diplomă de licență de la Facultatea de Drept a Academiei de Poliție Al. Ioan Cuza, București.

Ulterior a absolvit și două masterate, în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.

În intervalul 2006 – 2007 s-a specializat în Investigarea draudelor, iar în 2009 a finalizat un masterat în Managementul activităţilor de ordine publică şi siguranţă naţională.

Din 2013 a fost director de cabinet secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Ministerul Muncii.

Anul trecut a intrat în administrația locală și a ocupat pentru foarte scurt funcția de administrator public în Primăria Caracal, apoi a devenit viceprimar al Craiovei.

Din decembrie 2020 este deputat PSD.

tanczos barna ministru al mediului udmr

Actualul și viitorul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a absolvit academia de studii economice București, în 1998, iar în 2006 – 2007 a urmat cursurile unui masterat la Universitatea Națională de Apărare.

În noul CV, publicat pe site-ul Senatului, a eliminat masteratul de la Apărare.

Sorin Grindeanu, viitor ministru al Transporturilor, are doar un curs de perfecționare la Institutul Diplomatic Român, cu specializarea în – Securitate, diplomaţie şi politică externă.

Marian Neacșu, viitorul secretar general al Guvernului, deține o licență obținută în 1987 la Facultatea de Studii Economice a Universității Craiova.

În 2013 a finalizat un masterat în domeniul Studii de Securitate și Apărare, la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir.

Pașii următori

Echipa lui Nicolae Ciucă urmează să treacă miercuri prin audieri în comisiile parlamentare, iar noul guvern și programul de guvernare ar urma să fie votat joi de Parlament.

În aceeași zi ar urma o primă ședință a noului de guvern, pe ordinea de zi urmând să figureze cu certitudine o ordonanță privind reorganizarea executivului.
Prima urgență a guvernului Ciucă o reprezintă rectificarea bugetară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. “Cel puțin jumătate dintre miniștri sunt absolvenți de diverse cursuri de securitate națională”.

    Parole d’honneur ! Mais pourquois ?! Conform legilor in vigoare , de Aparare si de Securitate se ocupa Armata, Politia si Ser viciile secrete platite de la buget ! Nu ar fi mai indicat ca Ministrul Educatiei, Ministrul Familiei si Ministrul Agriculturii sa absolve cursuri aprofundate exact in domeniul pe care il gestioneaza ?!
    Problema este extrem de interesanta si voi reveni asupra ei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. “Cel puțin jumătate dintre miniștri sunt absolvenți de diverse cursuri de securitate națională”.

    Parole d’honneur ! Mais pourquois ?! Conform legilor in vigoare , de Aparare si de Securitate se ocupa Armata, Politia si Ser viciile secrete platite de la buget ! Nu ar fi mai indicat ca Ministrul Educatiei, Ministrul Familiei si Ministrul Agriculturii sa absolve cursuri aprofundate exact in domeniul pe care il gestioneaza ?!
    Problema este extrem de interesanta si voi reveni asupra ei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: