fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Draftul scrisorii de intenție cu FMI: Privatizarea CFR Marfă cu investitor strategic; coplata în Sănătate; impozite mai mari pentru proprietățile firmelor

de Mihai Pavelescu 28.1.2013

Guvernul se angajează să semneze contractul de privatizare a CFR Marfă până la jumătatea lunii mai și să introducă sistemul de coplată a serviciilor de sănătate de stat din martie, potrivit proiectului scrisorii de intenție elaborat de Ministerul Finanțelor și Banca Națională, prezentat luni de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, după o rundă de discuții cu delegația FMI, că Fondul a agreat de principiu amânarea cu două luni a finalizării actualului acord, care era prevăzută pentru 31 martie 2013.

”Acordul cu FMI se încheie pe 31 martie. Ceea ce am solicitat, o extensie a discuției în boardul FMI pentru luna iunie”, a spus Ponta.

Prim-ministrul a menționat că în iunie 2013 România va solicita un nou acord preventiv cu FMI.

Companiile de stat

 • CFR Marfă – privatizată cu investitor strategic. “Pentru CFR Marfă, pregătirile sunt avansate în vederea vânzării unui pachet majoritar de acţiuni către un investitor strategic. Vom organiza o licitaţie publică pentru selectarea căştigătorului şi intenţionăm să încheiem tranzacţia cât mai curând posibil, imediat ce toate condiţionalităţile din acordul de vânzare-cumpărare vor fi îndeplinite”. Premierul Ponta a menționat că pe 5 februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va discuta din nou privatizarea CFR Marfă, în urma unei întâlniri informale pe care prim-ministrul a avut-o cu președintele Băsescu.

”Pe ordinea de zi din data de 5 februarie, în urma discuției informale pe care am avut-o cu președintele României, va fi din nou această problemă a privatizării CFR Marfă, o privatizare majoritară, dar cu un investitior strategic, adică o procedură care să facă posibil participarea doar a a celor mai mari companii, care au experiență și capacitate financiară, care pot să garanteze înainte de procedură că pot să investească”, a spus Ponta.

 • Oltchim Râmnicu Vâlcea – în aprilie, se stabilesc măsurile. Administratorul judiciar al Oltchim va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz.

Guvernul va încerca să rezolve problema datoriilor istorice ale Oltchim, pentru ca un investitor să poată prelua combinatul fără arierate, însă este nevoie de acceptul Comisiei Europene. ”N-o să preia nimeni nici CFR Marfă, nici Oltchim cu datorii istorice. Trebuie tratată bine problema, conform legislațșiei europene, ca să nu fie considerată ajutor de stat”, a spus Ponta.

 • Transgaz. Se listează 15% din acțiuni la bursă. ”Transgaz este în procedură avansată și pânăm la sfârșitul lui aprilie”, a spus șeful Guvernului.
 • Poșta Română. Va fi privatizată până la mijlocul lunii iunie 2013, prin majorare de capital. Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate, iar investitorii vor fi selectați eligibili până la mijlocul lunii mai. Guvernul are nevoie de permisiunea Comisiei Europene pentru această operațiune.
 • Alte companii de listat/privatizat.Complexul energetic va fi vândut unui investitor strategic după ce, într-o primă fază, pachetul de 15% din acţiuni va fi listat pe Bursă, până la sfârşitul lunii octombrie. La Romgaz şi Hidroelectrica vor fi instalaţi  manageri privaţi până la sfârşitul lunii martie. Până la finele lunii iunie, un consultant va evalua rezervele de gaze ale Romgaz, iar apoi 15% din acțiunile companiei vor fi listate la brusă.  La Nuclearelectrica, se vor lista 10%. Operațiunile vor fi făcute ”în cursul acestui an, în funcție de cum au stabilit consultanții”, a spus Victor Ponta.

Programul de privatizări convenit de guvern cu FMI cuprinde vânzarea unui procent sau privatizarea comletă a unor companii de stat ca: Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrală), CFR Marfă (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica (participaţii majoritare).

Se schimbă redevențele pentru resurse minerale

Guvernul urmează să schimbe, din anul 2014, sistemul de redevențe pe care companiile le plătesc statului român la extracția resurselor minerale.

”Din anul 2014 schimbăm sistemul de redevențe. Imediat după ce avem un nou sistem de redevențe, pentru 2015 încolo avem și un sistem de taxatre care să țină cont de niveșlul redevențelor”, a menționat șeful Executivului.

Sistemul de sănătate – pacienții vor plăti o parte din serviciile asigurate

Pacienții vor plăti, din luna martie, o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă.

“În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în scrisoarea de intenție prezentată de Mediafax.

Potrivit premierului, coplata va fi de maximum 10 lei și se va aplica doar la externarea din spital, începând din luna martie, când urmează să fie introdus și pachetul de bază de servicii medicale.

”La momentul externării din spital se plătește o coplată într-o sumă modică – înseamnă maximum 10 lei. Ideea este însă ca odată cu pachetul de bază, odată cu dezvoltarea medicinei ambulatorii, să încercăm să reducem costurile sau mai bine zis să creștem interesul spitalelor spre a trata bolnavii în ambulatoriu, ci nu prin internări”, a explicat Victor Ponta.

La rândul său, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a menționat că plata suplimentară la serviciile medicale are scopușl de a institui un control al internărilor nejustificate sau fals raportate.

Premierul Ponta a mai susținut că sistemul coplății nu se va aplica la: conultații medicale, la medicina de familie, la medicina de urgență.

Alte măsuri în sănătate:

 • Contractele managerilor de spitale vor fi amendate astfel încât aceştia să poată fi înlocuiţi în urma unor evaluări trimestriale, dacă spitalul înregistrează datorii pentru trei luni consecutive.
 • Pentru a evita creşterea datoriilor din sistem, Guvernul va transfera resurse financiare de la spitale cu competenţe limitate către unităţile incluse în reţeaua spitalelor regionale de urgenţă.
 • Sistemul de achiziţii centralizate a medicamentelor va fi evaluat la sfârşitul anului 2013.

Măsuri fiscale – impozit mai mare pentru proprietățile cu destinație de firmă

Guvernul va introduce un impozit diferențiat pentru proprietățile cu destinație comercială.

“Vom revizui baza pentru impozitele pe proprietate, care va varia în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de statutul legal al proprietarului” (persoană fizică sau persoană juridică – n.r.)”, se arată în proiectul scrisorii de intenţie convenit cu FMI.

Potrivit Mediafax, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie.

În prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferenţiate în funcţie de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane decât în cazul firmelor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.1.2013

Un raspuns

 1. CALIMAN EUGEN-analist de provincie
  28.1.2013, 9:57 pm

  Daca pina acum, mai existau sperante in Guvernarea USL,ca va genera dezvoltare economica si locuri de munca,odata cu vizita FMI si asediul asupra ultimelor resurse impozabile,pare ca nu mai e nimc de asteptat.Dezastrul lasat de vechea guvernare, nu era suficient,asa ca dupa ce s-a risipit fumul promsiunilor electorale, Guvernul reia acelasi parcurs al declinului economic,fara directie si proiecte de iesire din Criza.
  Fara program de reconstructie economica si industriala,ferindu-se sa abordeze macar aceasta tema,guvernul Ponta inrautateste situatia intreprinderilor,marind gradul de spoliere financiara,inceputa in 2009, de guvernul Boc.
  Din prima luna de guvernare,in loc de politici pro-active, prin serii(mereu reluate) de impozitare, guvernul impinge economia pe o panta tot mai descendenta, din care,se culeg roadele unui esec dinainte anuntat: falimente si saracie.

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului: Internarea în spital nu trebuie condiționată de testul Covid

Vladimir Ionescu

Internarea în spital a pacienților cu alte patologii decâd Covid-19 nu trebuie condiționată de testul coronavirus, precizează Avocatul Poporului într-un comunicat de presă. ”Persoanele care… Mai mult

Stiri

Record de cazuri noi și decese Covid, vineri, 7 august

Vladimir Ionescu

Un număr de 1.378 de cazuri COVID-19, din 23.956 de teste efectuate, au fost confirmate în utlimele 24 de ore. Este cel mai mare număr… Mai mult

Stiri

Proteste antiguvernamentale la Beirut. Manifestanții au vandalizat magazinele, forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene

Iulian Soare

Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă din portul Beirut, devenit… Mai mult

Stiri

Donald Trump a emis ordine executive împotriva TikTok și WeChat

Iulian Soare

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis joi seara un ordin executiv care interzice tranzacțiile cu compania-mamă a celebrei aplicații de partajare video TikTok. Ordinul… Mai mult