miercuri

24 aprilie, 2024

25 iulie, 2022

Noua scădere a indicelui Ifo privind climatul de afaceri din Germania reprezintă o dovadă în plus că cea mai mare economie din zona euro se află în pragul recesiunii, o consecință a crizei prețurilor din energie (și nu numai), dar și a temerilor privind perspectivele securității energetice, notează analiștii străini, în rapoartele transmise investitorilor.

”Cea mai mare parte a scăderii a fost generată de o prăbușire a componentei așteptărilor de la 85,5 în iunie la 80,3 în iulie. Ifo a argumentat că această scădere se datorează îngrijorărilor întreprinderilor cu privire la penuria de gaze și la prețurile ridicate la energie. Componenta condițiilor actuale a scăzut de la 99,4 la 97,7”, notează Jessica Hinds, economist senior pentru Europa, la capital Economics.

În structură, indicele aferent producției a scăzut brusc, componenta așteptărilor aflându-se la cel mai scăzut nivel din aprilie 2020. Indicii climatului de afaceri pentru servicii, comerț și construcții au înregistrat, de asemenea, scăderi lunare mari. Acest lucru sugerează că slăbiciunea economiei germane nu se mai limitează la sectorul de producție, a punctat Hinds.


”Și mai multe semnale de recesiune”, le-au transmis și economiștii băncii olandeze ING clienților săi.

Ei au avertizat, la rândul lor, asupra scăderii pronunțate a componentei așteptărilor, cea mai accentuată deteriorare lunară din martie și a treia cea mai pronunțată de la debutul pandemiei. Indicatorii sugerează că lista riscurilor privind declinul economiei germane devine tot mai lungă.

”Cele mai recente date macroeconomice ne-au confirmat îngrijorarea că economia germană s-a contractat în trimestrul al doilea al anului. (…) Valoarea nominală a multor indicatori sugerează că economia ar fi trebuit să crească. Cu toate acestea, factorii de susținere, cum ar fi redeschiderile în urma ridicării restricțiilor și registrele de comenzi pline din industrie, au pierdut rapid din avânt. Cererea globală mai slabă, blocajele de pe lanțurile de aprovizionare și consumul slăbit de inflația ridicată afectează economia germană”, notează specialiștii ING Bank.

În scenariul lor de bază, economia germană va fi împinsă cel puțin într-o recesiune tehnică.


Specialiștii capital Economics sunt de părere că cea mai mare economie a zonei euro a reușit să evite, la limită, recesiunea în trimestrul al doilea.

Dar mesajul de la Ifo este clar: perspectiva se deteriorează rapid.

”Inflația ridicată reduce deja cererea consumatorilor, în timp ce la orizont se profilează amenințările privind creșterea ratelor dobânzilor și raționalizarea gazelor. Germania pare să cadă într-o recesiune mai profundă decât alte state, în lunile următoare”, avertizează ei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: