marți

16 iulie, 2024

3 iulie, 2022

Germania revine la politica de austeritate de reducere a datoriilor („frâna datoriilor”) și transmite Băncii Centrale Europene (BCE) că astfel contribuie la combaterea inflației, iar banca centrală a Zonei Euro ar trebui să facă la fel – potrivit declarațiilor ministrului de Finanțe Christian Lindner (foto), făcute cu ocazia prezentării proiectului de buget al Germaniei pentru 2023.

„Dorim cu acest buget să trimitem un mesaj, iar acesta este că noi ne realizăm partea de contribuţie în lupta contra inflaţiei, prin reducerea datoriei, şi BCE trebuie să facă ceea ce consideră adecvat”, a declarat Christian Lindner, citat de EFE și Agerpres.

Proiectul de buget  prevede aplicarea din nou a mecanismului denumit „frâna datoriilor”, inclus în Constituția Germaniei, dar suspendat odată cu declanşarea pandemiei COVID-19.
Mecanismul prevede că, în perioade de normalitate economică guvernul german nu poate contracta datorii noi care să depăşească 0,35% din PIB.


„Acest guvern are ambiţia de a reveni la frâna datoriei. Este ceva care necesită un mare efort”, a subliniat ministrul german de Finanţe.

Deficitul bugetar în Germania? Maxim 0,35% din PIB

În termeni absoluţi, revenirea la deficitul bugetar de maxim 0,35% din PIB va însemna că anul viitor acest deficit va fi de circa 17,2 miliarde de euro, faţă de 140 de miliarde de euro în anul curent.

Christian Lindner a mai semnalat că, pe lângă necesitatea de a respecta o normă constituţională, există raţiuni economice pentru revenirea la austeritate, una dintre acestea fiind creşterea ratei dobânzilor pe pieţe.

„Creşterea dobânzilor este un semnal clar al pieţelor către politicieni că nu se mai poate continua ca în ultimii ani. Nu ne mai permitem în continuare datorii ridicate. Datoriile de azi sunt creşteri ale impozitelor de mâine”, a avertizat Christian Lindner.


„Datoriile de asemenea generează inflaţie şi nu vreau să creez şi mai multă inflaţie”, a explicat ministrul german de Finanţe.

Totuși, oficialul german a exclus posibile creşteri de impozite, estimând că astfel de măsuri ar fi ”un sabotaj împotriva redresării economice”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: