Industrii întregi din Germania s-ar putea prăbuși din cauza reducerilor de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia, a declarat Yasmin Fahimi, reprezentanta celui mai mare sindicat german, potrivit Business Insider.
„Industrii întregi sunt în pericol de a se prăbuși definitiv din cauza blocajelor de gaz: aluminiu, sticlă, industria chimică”, a declarat Fahimi, șeful Federației Germane a Sindicatelor, pentru Bild am Sonntag. „Un astfel de colaps ar avea consecințe masive pentru întreaga economie și piață a forței de muncă din Germania”.
Industria chimică, care are aproximativ 346.000 de angajați, este a treia cea mai mare industrie din Germania, potrivit Germany Trade & Invest, agenția de promovare a investițiilor din țară.
Germania – cea mai mare economie a Europei – este dependentă de gazul natural din Rusia, care reprezintă 35% din importurile sale de combustibil. Industria importă aproape toate gazele naturale pe care le utilizează, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din mixul energetic total al țării, potrivit Ministerului Economiei.
Criza energetică a generat deja niveluri record ale inflației, ceea ce amenință stabilitatea socială, a mai declarat Fahimi pentru Bild am Sonntag. Gigantul rus Gazprom a redus deja fluxurile de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1 cu 60% față de luna trecută, invocând o blocare a unor echipamente în Canada, ca urmare a sancțiunilor.
Berlinul se teme că situația s-ar putea înrăutăți după oprirea programată a conductei pentru întreținere din 11 iulie până pe 21 iulie. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna trecută că fluxurile de gaze naturale ar putea să nu se reia după lucrările programate, ceea ce, la rândul său, ar avea un impact asupra realizării rezervelor pentru iarna, când cererea crește.
„Nu avem de-a face cu decizii întâmplătoare, ci cu un război economic, complet rațional și foarte clar”, a spus Habeck la un eveniment de sâmbătă, potrivit Bloomberg.
Germania – cea mai mare economie a Europei – a intrat luna trecută în etapa a doua din trei a planului său de urgență privind aprovizionarea cu gaze, după ce Rusia a redus livrările.
Dacă situația se înrăutățește, țara ar putea începe, în etapa a treia a planului de urgență, raționalizarea gazelor naturale.
Conform planului, industria ar fi cea mai afectată de o eventuală penurie. Mișcarea ar putea produce efecte semnificative asupra economiei și ar putea duce la pierderi de locuri de muncă, au spus liderii de afaceri și sindicatele din Germania.
Habeck a precizat că raționalizarea gazelor naturale va afecta probabil, în primă fază, fabricile care nu sunt conectate la rețelele rezidențiale, potrivit Bloomberg.
***