Un nou set de reguli privind ambalajele a fost propus, miercuri, de Comisia Europeană, pentru a pune sub control „această sursă în continuă creștere de deșeuri și de frustrare a consumatorilor”, astfel încât toate ambalajele să fie reciclabile în 2030, spune un comunicat al Executivului European.
Ținta principală este ca fiecare stat membru UE să reducă deșeurile din ambalaje cu 15% per capita până în 2040, ceea ce ar trebui să diminueze cu 37% cantitatea totală de deșeuri în comparație cu situația în care regulile propuse nu ar fi propuse.
Printre altele, companiile vor oferi clienților produse în ambalaje reciclabile sau care pot fi re-umplute, iar anumite ambalaje vor fi interzise. Vor fi stabilite proporții obligatorii de conținut reciclat în ambalajele de plastic.
Regulile „vor asigura (consumatorilor) opţiunile de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele inutile, vor limita excesul de ambalaje şi vor furniza etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte”.
Și pentru industrie, normele vor crea noi oportunităţi de afaceri – mai ales pentru firmele mici, vor reduce nevoia de materiale prime nereciclate, sporind capacitatea de reciclare a Europei şi reducând dependenţa Europei de resursele primare şi de furnizorii externi.
Țintele ambițioase
Măsurile sunt menite să plaseze sectorul ambalajelor pe traiectoria care țintește la neutralitatea climatică până în 2050, mai spune comunicatul Comisiei.
Propunerea de revizuire a legislaţiei UE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje are trei obiective principale:
- Prevenirea generării de deşeuri de ambalaje, prin:
- reducerea cantităţii acestora,
- impunerea unor restricţii privind ambalajele inutile şi
- promovarea soluţiilor de ambalare reutilizabile şi reîncărcabile.
- Stimularea reciclării de înaltă calitate („în circuit închis”) prin:
- crearea posibilităţii ca toate ambalajele de pe piaţa UE să devină reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic până în 2030.
- Reducerea nevoii de resurse naturale primare şi crearea unei pieţe funcţionale pentru materiile prime secundare, sporind utilizarea materialelor plastice reciclate în ambalaje prin intermediul unor obiective obligatorii.
„În fiecare zi producem o jumătate de kilogram de deşeuri de ambalaje pe persoană. (…) Vom crea condiţiile prielnice pentru ca principiile economiei circulare – reducerea, reutilizarea, reciclarea – să poată funcţiona cu adevărat”, a declarat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.
Efectele așteptate
Până în 2030, măsurile propuse ar urma să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de ambalaje la 43 de milioane de tone, comparativ cu 66 de milioane dacă legislaţia nu ar fi modificată. Această reducere fiind echivalentă cu emisiile anuale ale Croaţiei.
Apa utilizată s-ar reduce cu 1,1 milioane m3.
Costurile prejudiciilor aduse mediului pentru economie şi societate ar fi reduse cu 6,4 miliarde euro faţă de scenariul de referinţă pentru 2030.
Industriile ambalajelor de unică folosinţă va trebui să investească în tranziţie, însă impactul global asupra economiei şi a creării de locuri de muncă în UE este pozitiv.
Numai stimularea reutilizării va duce la crearea a peste 600.000 de locuri de muncă în sectorul reutilizării până în 2030, multe dintre acestea urmând a fi create în cadrul IMM-urilor locale.
Comisia se așteaptă la multe inovări în soluţiile de ambalare, astfel încât reducerea, reutilizarea şi reciclarea să devină accesibile.
Măsurile vor permite economisirea de bani: fiecare european ar putea economisi aproape 100 euro pe an, dacă întreprinderile transferă aceste economii în beneficiul consumatorilor.
Consumul fiecărui cetățean european lasă în urmă aproape 180 kg de deşeuri de ambalaje anual. Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime nefolosite, întrucât 40% din materialele plastice şi 50% din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor.
Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creştere suplimentară cu 19% a deşeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deşeurile de ambalaje din plastic – chiar o creştere de 46%.
Propunerea privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje va fi examinată de Parlamentul European şi de Consiliu, în cadrul procedurii legislative ordinare.
***