Ministerul Mediului va putea înființa, cu banii Administrației Fondului de Mediu (AFM), companii cu care să intre în acționariatul societății care va îndeplini rolul de administratorul al sistemului de garanție-returnare a ambalajelor, potrivit unei OUG adoptate de guvern miercuri.
Ordonanța prevede ca „din veniturile proprii ale Administrației Fondului pentru Mediu să se poată asigura înfiinţarea unor societăţi, participarea la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate, ori majorarea capitalului social al societăţilor la care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor exercită, în numele statului, calitatea de acţionar”, potrivit notei de fundamentare.
Ministerului Mediului va fi acționar unic în companiile pe care le înființează și „este prevăzută situația în care poate participa la capitalul social al unei societăți existente nou-înființate la care exercită, în numele statului, calitatea de acționar, conform prevederilor HG privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile”, spune un comunicat al Guvernului.
Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 prevede că statul român participă cu o proporție de 20% în acționariatul companiei care va fi desemnată ca administrator al sistemului de garanție-returnare, reprezentând un număr de 1.250 acţiuni nominative în valoare de 1.000 lei fiecare.
În urma cooptării satului român, reprezentat de Ministerul Mediului, structura acționariatului companiei care va exercita rolul de administrator al sistemului de garanție-returnare va fi, potrivit notei de fundamentare, următoarea:
- Asociația Berarii României pentru Mediu, 30%;
- Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, 30%;
- Asociația Retailerilor pentru mediu, 20%;
- Statul Român prin Ministerul Mediului, 20%;
***