11 iulie, 2022

Piața europeană a gazelor naturale a ajuns la un grad de nervozitate extremă, odată cu oprirea gazoductului Nord Stream 1, care vine din Rusia în Germania prin Marea Baltică. Prețul gazelor la bursa din Amsterdam, a scăzut cu 12% după ce Canada s-a grăbit să anunțe că va trimite o turbină reparată pentru Nord Stream 1.

Occidentul caută să elimine orice posibil pretext care ar putea fi invocat de ruși penrtu prelungirea perioadei de mentenanță programată a gazoductului, care nu dura mai mult de 10 – 12 zile, anii trecuți.

La Amsterdam se stabilesc prețurile de referința a gazelor pentru Europa Occidentală și, luni dimineața, acestea deja scăzuseră cu 6,9%, până la 163 de euro / MWh, după ce săptămâna trecută înregistraseră un avans de 19%, potrivit Bloomberg și Agerpres.


Adevăratul test va veni săptămâna următoare, când ar urma să se finalizeze cele zece zile de lucrări de mentenanță la conducta Nord Stream 1, începute luni. Furnizarea de gaze este programată să fie reluată în cursul dimineţii de 21 iulie.

Teama de comportamentul rus

„Nu este imposibil” ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere, a declarant Zongqiang Luo, analist de gaze la firma de consultanță Rystad Energy, citat de Reuters.

Kremlinul anunţase luna trecută că livrarea turbinei din Canada va ajuta la majorarea livrărilor de gaze spre Europa. Începând de luna trecută, grupul rus Gazprom a operat conducta Nord Stream la 40% din capacitate după ce turbina a fost trimisă în Canada pentru lucrări de mentenanță, dar nu a mai fost returnată din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei.

Astfel că decizia autorităţilor canadiene este o veste binevenită în Germania şi întreaga Europă, angajată în procesul dificil și costisitor de reumplere a depozitelor de gaze pentru la iarnă.


Analiştii au avertizat că o reducere prelungită a livrărilor de gaze din Rusia, şi cu atât mai mult o oprire completă a livrărilor, ar pune în pericol programul de umplere a depozitelor de gaze înainte de venirea iernii, când consumul atinge nivelul de vârf.

Campania de stocare pentru iarnă

În UE s-a stabilit ca toamna să înceapă cu un nivel minim de umplere a depozitelor de gaze de % și în noiembrie să se ajungă la 90%. Depozitele vor fi și mai greu de umplut, ca urmare a reducerilor livrărilor rusești  și a scumpirii gazelor.

Depozitele din UE erau 61,6% pline, în Franța și Germania la niveluri superioare (67,5%, respectiv 64%), iar în România la numai 46,5%, potrivit datelor din 9 iulie ale serviciului AGSI asociației europene  a operatorilor de transport europeni Gas Infrastructure Europe (GIE).

România, ca și Germania și Franța se pregătesc pentru măsuri de urgență  privind restricția consumului de gaze industrial în cazul în care Rusia oprește livrările la iarnă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: