marți

28 mai, 2024

2 iulie, 2022

În Germania, Guvernul se pregătește să adauge o taxă în facturile de gaze, pentru a ajuta furnizorii să facă față scumpirii rapide a importurilor. Taxa ar putea semăna cu cea pentru susținerea investițiilor în energia regenerabilă și ar putea fi aprobată de Parlament în 8 iulie, potrivit unor surse din industria de gaze precum şi guvernamentale citate de Reuters.

Un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze aceste informaţii, dar a spus că Ministerul evaluează în mod constant instrumentele existente, precum şi eventuala lor suplimentare la nevoie.

Totodată, Germania se străduie să pună la punct un mecanism de urgenţă înainte de11 iulie, când încep lucrările de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1, programate să dureze 10 zile, dar despre care experţii avertizează că s-ar putea prelungi.


Oprirea completă a gazelor ar agrava problemele de aprovizionare şi ar împinge şi mai sus preţurile.

Cum va fi aplicată noua taxă germană pe consumul de gaze

Costurile suplimentare care vor apărea pentru a înlocui gazele din Rusia vor fi împărţite între toţi consumatorii, în cadrul unei „proceduri transparente şi non-discriminatorii” via Trading Hub Europe, o organizaţie a operatorilor de reţele de gazoducte.

Noua taxă va face gazele mai scumpe pentru toată lumea și nu în mod diferit pentru anumite gospodării, în funcţie de forța furnizorului lor de gaze.

Dacă Parlamentul de la Berlin va aproba planul guvernamental, Executivul ar putea opta pentru taxă în locul unei clauze generale de ajustare a preţurilor, care ar premite furnizorilor să transfere chiar ei consumatorilor majorările de preţuri.


Experţii susţin că o clauză de ajustare a preţurilor ar fi una incorectă şi contestabilă în justiţie. Această clauză spune că doar costurile rezonabile pot fi transferate pe seama clienţilor, ceea ce lasă deschisă calea pentru multe interpretări.

Este discutabil dacă ar putea fi revocate contractele care promit consumatorilor preţuri fixe, potrivit unui avocat consultat de Reuters.

Noua taxă din factura la gaze va fi bazată pe modelul suprataxei EEG din factura de energie electrică, care timp de mai mulţi ani a fost utilizată pentru susţinerea producţiei de energie regenerabilă.

În plus, guvernul de la Berlin va putea aplica şi clauza generală de ajustare a preţurilor, în situaţia în care există o „perturbare semnificativă” la importurile de gaze.

Companiile de utilități cer ajutorul statului

Diminuarea livrărilor de gaze ruseşti obligă companiile de utilităţi din întreaga Europă să cumpere gaze naturale la preţuri tot mai mari.

Grupul german de utilităţi Uniper a anunţat că poartă discuţii cu privire la o posibilă salvare de către Guvernul de la Berlin şi de asemenea şi-a retras prognozele pentru 2022 din cauza restricţiilor la livrările de gaze adoptate de grupul rus Gazprom.

Importatorii de gaze ar putea avea nevoie de aproximativ un miliard de euro pe săptămână pentru a acoperi costurile suplimentare create de majorarea preţurilor, o sumă pe care taxa propusă ar putea să o finanţeze.

Grupul de lobby Zukunft Gas a salutat soluția repartizării costurilor suplimentare tuturor consumatorilor.

„Ne confruntăm cu o criză financiară în comerțul cu gaze care trebuie abordată urgent… Fără reguli privind ajustările prețurilor, falimentele devin amenințătoare”, a declarat Timm Kehler, director general al Zukunft Gas.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: