11 iulie, 2022

Gazprom oprește gazele luni și prin conducta Nord Stream 1, cea mai mare capacitate de import a Germaniei din Rusia, respectiv a Europei, invocând lucrările de mentenanță deja programate. Acestea ar urma să dureze 10 zile, dar autoritățile germane – și, odată cu ele, guvernele UE – se tem că s-ar putea prelungi.

„După câte am mai văzut până acum, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă se găsește un mic detaliu ca ei (rușii) să spună „acum nu mai putem porni””, a spus ministrul german al economiei, Robert Habeck. Kremlinul a respins ipoteza, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spunând că nimeni nu „inventează” reparații, potrivit Reuters.

Prin celelalte gazoducte mari din Rusia către Europa fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze în mai, dând vina pe interferența forțelor ruse de ocupare.


Nord Stream 1 este amplasat în Marea Baltică și are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Rusia a întrerupt complet livrările de gaze către mai multe țări europene care nu s-au conformat cererii sale de plată în ruble.

Aprobările speciale și stocurile europene

Germania a salutat în weekend decizia Canadei de a emite un „permis limitat în timp și revocabil” ca să trimită echipamentele necesare pentru conducta Nord Stream 1, în ciuda protestelor ucrainene și a sancțiunilor europene.

Siemens Energy spune că este pe cale să obțină aprobări oficiale pentru a instala echipamentele la locul lor cât mai curând posibil.

„Nu este imposibil” ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere, a declarant Zongqiang Luo, analist de gaze la firma de consultanță Rystad Energy, citat de Reuters.


De obicei, perioada anuală de întreținere pe Nord Stream 1 a durat în jur de 10-12 zile și s-a încheiat la timp.

În UE s-a stabilit ca toamna să înceapă cu un nivel minim de umplere a depozitelor de gaze de % și în noiembrie să se ajungă la 90%. Depozitele vor fi și mai greu de umplut, ca urmare a reducerilor livrărilor rusești  și a scumpirii gazelor.

Depozitele din UE erau 60% pline, în Franța și Germania la niveluri ușor superioare, iar în România la numai 47%, potrivit datelor din 9 iulie ale serviciului AGSI asociației europene  a operatorilor de transport europeni Gas Infrastructure Europe (GIE).

România, ca și Germania și Franța se pregătesc pentru măsuri de urgență  privind restricția consumului de gaze industrial în cazul în care Rusia oprește livrările la iarnă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: