cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Rusia amenință că oprește gazele spre Europa prin Nord Stream 1. Cum răspunde UE

8 martie, 2022

Rusia amenință că oprește livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1, potrivit comentariilor făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, citat de DPA și Agerpres.

Pe de altă parte,  Uniunea Europeană spune că ar putea reduce drastic importurile de gaz rusesc, dacă țările membre vor aplica măsurile pe care Comisia Europeană urmează să le propună marți. Comisarul european Frans Timmermans a estimat reducerea la două treimi, potrivit Politico.

 „Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1”, spune vicepremierul rus. Dar UE ar putea deveni independentă de gazul rusesc într-o perioadă mai scurtă „de ani” – a spus Frans Timmermans europarlamentarilor, luni.


Nord Stream 1 asigură aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, trimis din Rusia spre Germania şi apoi redistribuit spre mai multe ţări europene.

Pericolul războiului energetic

Temerile privind un război energetic între Rusia şi Occident sunt cu atât mai mari cu cât SUA fac presiuni în rândul aliaţilor să interzică importurile de petrol din Rusia ca sancţiune pentru invadarea Ucrainei.

Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 după ce Rusia recunoscut independenţa provinciilor separatiste din estul Ucrainei.

Dar Germania, Ungaria și, mai nou Bulgaria se opun interzicerii importurilor de gaze naturale cel puțin.


Nu are rost (embargoul, n.r.) dacă peste trei săptămâni aflăm că mai avem electricitate decât pentru câteva zile în Germania. (…) Dacă se sting luminile în Germania sau Europa, nu se vor opri tancurile”, a spus Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, citată de Euractiv.

Planul independenței energetice a UE

Liderii Uniunii Europene urmează să se pronunțe privind planul eliminare a dependenței de importurile de gaze, petrol și cărbune rusești, cu ocazia summit-ului de marți.

(Citește și:UE pregătește 10 măsuri de reducere a dependenței UE de gazele Rusiei”)

„Am convenit să eliminăm dependența noastră de importurile rusești de gaz, petrol și cărbune”, spune un draft de declarație, consultat de Reuters.

UE urmează să își diversifice sursele și rutele de aprovizionare cu energie prin utilizarea gazului natural lichefiat (LNG) și dezvoltarea biogazului și hidrogenului.

Totodată, va fi accelerată dezvoltarea surselor regenerabile și producția componentelor cheie ale acestora.

Țările UE își vor conecta rețelele europene de gaz și electricitate pentru a împărți mai bine resursele, își vor sincroniza complet rețelele de energie și vor consolida planificarea de urgență pentru securitatea aprovizionării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: