miercuri

21 februarie, 2024

29 aprilie, 2013

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis luni în judecată pe omul de afaceri Nelu Iordache, pentru presupuse fraude cu fonduri europene în valoare de circa 6 de milioane de euro, însă presupușii păgubiți s-au constituit părți civile cu peste 260 de milioane de euro

Iordache va fi judecat la Tribunalul București, în stare de arest preventiv.

Patronul firmei de construcții Romstrade este acuzat de 9 infracțiuni, în acest dosar:

 • schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (61 de acte materiale)
 • utilizarea cu rea-credinţă a creditului societăţii, în formă continuată (3 acte materiale),
 • delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale)
 • fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare şi 7 de autorat)
 • fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare)
 • două infracţiuni de spălare de bani, în formă continuată
 • două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată

Ce spun procurorii că a făcut Nelu Iordache:


Potrivit rechizitoriului, inculpatul Nelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 lei , reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

SC ROMSTRADE SRL era societate lider al Asocierii ROMSTRADE SRL – MONTEADRIANO ENGENHARIA E CONSTRUCAO S.A – S.C. DONREP CONSTRUCT SRL ce a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR S.A. a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii ROMSTRADE SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar.

Concret, banii destinaţi construcției primului tronson de autostradă au fost folosiţi în alte scopuri, după cum urmează :


– achitarea a unor datorii în valoare de 9.724.780 lei ale societăților în care inculpatul era direct interesat, între care o companie de transport aerian, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. În acest sens, inculpatul i-a determinat pe unii salariaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plăţile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad.

– retragerea în numerar a sumei de 9.861.000 lei cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC ROMSTRADE SRL . Pentru a crea o aparenţă de legalitate a retragerilor, inculpatul Iordache Nelu a semnat personal 7 dintre aceste contracte, iar în ceea ce privește alte 20 de operațiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajați ai SC ROMSTRADE SRL să falsifice documente justificative.

– rambursarea de dobânzi şi comisioane restante totalizând 2.073.212,20 lei aferente unui contract de credit 

– cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni , precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni.

Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii.

Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor, şi anume avansul încasat de la CNDNR SA şi pentru a-i folosi in interes propriu şi al societăţilor în care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut acești bani, pe bază de facturi ce atestau operațiuni fictive, prin anumite firme.

Apoi banii s-au întors cu explicația „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Suma ce a făcut obiectul operaţiunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 lei.

Consecinţa directă a schimbării de către SC ROMSTRADE SRL a destinaţiei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac – Arad o constituie nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană.

Cu referire la activităţile care au premers adjudecarea contractului, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pentru îndeplini condiţiile de part la licitaţia organizată de CNADNR SA, societatea ROMSTRADE SRL avea nevoie de susţinerea celor doi asociaţi – firma MONTEADRIANO şi SC DONREP CONSTRUCT SRL.

În acest scop, inculpatul Nelu Iordache i-a indus în eroare pe reprezentanţii celor două societăţi cu privire la modalitatea în care a asigurat finanţarea proiectului, ascunzându-le faptul că a încheiat un contract de finanţare cu BCR şi a cesionat toate veniturile asocierii, fără acordul lor. Astfel, sumelor cuvenite nu au mai fost virate în conturile asociaţilor.

Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar și a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plăţi în lipsa unor scrisori de garanţie emise în formatul şi condiţiile stabilite de bancă despre care susţinea că le respingea toate scrisorile de garanţie.

Pentru realizarea lucrărilor contractate, inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator al SC ROMSTRADE SRL, a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit în baza căruia s-a obligat să direcţioneze toate încasările rezultate din contractele atribuite în urma licitaţiei privind proiectul Coridorul IV – Tronsonul Nădlac – Arad prin conturile deschise la BCR şi să cedeze în favoarea băncii toate drepturile de încasare ce provin din contragaranţiile emise de către partenerii de asociere. Pentru a obţine încheierea acestui contract, inculpatul Iordache Nelu, prin utilizarea unor documente false, i-a indus în eroare pe reprezentanţii BCR SA cu privire la faptul că este împuternicit de „Membrii AGA” să semneze cu banca contractul de creditare.

Fraudarea BCR s-a realizat prin prezentarea la plată a unor facturi şi centralizatoare de plată fictive, a unor contracte de vânzare – cumpărare terenuri cu semnături false, a unor Hotărâri ale Adunării Generale a Asociaţilor cu semnături falsificate, prin utilizarea frauduloasă a facilităţii de creditare pe documente de livrare.

Astfel, pentru a obţine acordarea facilităţii de credit pe documente de livrare, inculpatul Iordache Nelu i-a indus în eroare reprezentanţii BCR, declarând în fals că are un titlu valabil asupra creanţei rezultată dintr-o factură emisă către CNADNR SA, toate acestea în condiţiile în care cunoştea că factura nu a fost aprobată de CNADNR SA şi a fost returnată către SC ROMSTRADE SRL.

Mai mult, pentru ca BCR să nu procedeze conform contractului la suspendarea plăţilor şi calcularea de penalităţi contractuale, SC ROMSTRADE SRL a prezentat la BCR o adresă falsificată din cuprinsul căreia rezultă că factura respectivă este înregistrată la CNADNR SA împreună cu situaţia de lucrări confirmată, iar plata acesteia se va efectua până la data de 31.12.2011.

De asemenea, în perioada iunie 2011 – noiembrie 2012, în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, inculpatul Nelu Iordache şi-a însuşit în mod nelegal suma de 79.624.828 lei semnând pentru crearea unei aparenţe de legalitate, personal sau prin împuternicit, un număr de 136 de dispoziţii de plată potrivit cărora ridicările de numerar constituie avans pentru achiziţia de terenuri. O parte din aceşti bani, respectiv suma de 9.861.000 lei proveneau din avansul obţinut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac – Arad.

Păgubiții din dosar:

 • CNADNR S.A. se constituie parte civilă în cauză cu suma de 1.113.180.217,03 lei, reprezentând corecţii, garanţie de bună execuţie şi penalităţi calculate pentru valoarea avansului nerecuperat (555.972 lei).
 • Banca Comercială Română SA se constituie parte civilă în cauză cu suma de 69.298.785,36 lei ( 15,75 milioane euro), reprezentând prejudiciu ca urmare a încheierii şi derulării contractului de facilitate de credit pentru finanţare investiţii în infrastructură.
 • Firma MONTEADRIANO ENGENHARIA E CONSTRUCAO SA, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.512.611,65 lei.
 • SC DONREP CONSTRUCT SA se constituie parte civilă în cauză, urmând să precizeze cuantumul despăgubirilor solicitate în faţa instanţei de judecată .
 • SC Romstrade SRL, prin lichidatorul judiciar, se constituie parte civilă în cauză, urmând să precizeze în faţa instanţei de judecată cuantumul prejudiciului cauzat de inculpat prin săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi utilizarea cu rea – credinţă a creditului societăţii.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: