vineri

26 aprilie, 2024

1 iulie, 2019

Summitul în cadrul căruia Consiliul European trebuia să ajungă la o soluție privind principalele funcții din structura UE a ajuns în impas, după ce grupul PPE (Partidul Popularilor Europeni), formațiunea cu cele mai multe mandate în Parlamentul European, a refuzat să-l accepte pe Frans Timmermans (candidatul socialist) pe poziția de președinte al Comisiei Europene.

Candidatul PPE, Manfred Weber, s-a retras duminică oficial din cursă, după ce liderii UE participanți la G20 au decis că acest lucru este necesar pentru deblocarea negocierilor suspendate pe 21 iunie.


În noua ecuație, popularii au pornit duminică discuțiile cu o condiționare dură: dacă social-democrații europeni vor prelua conducerea Comisiei, atunci lor ar trebui să le revină conducerea Parlamentului European și cea a Consiliului European.

Într-o altă formulă discutată duminică, socialiștii ar trebui să preia Comisia, popularii – PE, iar Renew Europe (formațiune condusă de românul Dacian Cioloș și construită în jurul partidului lui Emmanuel Macron, a US și PLUS) să-i revină Consiliul European.

Pe de altă parte, liderii statelor din Grupul de la Vişegrad (V4 – Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), care au exclus din start  sistemul ‘Spitzenkandidat’, consideră că singurii candidaţi acceptabili pentru poziţiile de conducere în Bruxelles sunt cei „care înţeleg problemele Europei Centrale şi se identifică cu punctul acesteia de vedere”.

Acestei poziții i s-a alăturat și președintele României, Klaus Iohannis:


Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene și, evident, o persoană aleasă în funcție de conducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întotdeauna este important să fie persoane din toate zonele, fiindcă, la o adică, negocierile de orice fel trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă.

Nu trebuie să apară noi și noi falii, și falia dintre Est și Vest care s-a cam atenuat nu trebuie să se redeschidă, bunăoară, și pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare și din acest punct de vedere, adică criteriul geografic.

Mai mult, conform Politico, președintele Klaus Iohannis este unul dintre liderii PPE (alături de cei din Irlanda, Croația, Letonia) care se opun nominalizării lui Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene.

Lucrările reuniunii s-au întrerupt la ora 1.00 a.m., după care președintele Consiliului, Donald Tusk a discutat separat cu fiecare stat nemulțumit de ofertele analizate. La ora 4.00 a avut întâlnirea cu cancelarul Angela Merkel și Emmanuel Macron, după care a urmat o disucție mai largă, cu cei doi plus premierul olandez Mark Rutte și cel spaniol, Pedro Sánchez.

După ora 05.00, Tusk s-a întâlnit cu șefii de stat sau de guvern și România, Irlanda, Croația și Letonia.

Lucrările s-au realuat luni dimineața, la ora 08.00, pentru alegerea celor trei persoane de la care va porni în jos construirea noii structuri de conducere a UE.

Ideal ar fi să se ajungă luni la o soluție, pentru ca la începerea sesiunii Parlamentului European să existe deja nominalizările în cele tri posturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: