miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 octombrie, 2021

Un grup de nave militare aparţinând Chinei şi Rusiei a traversat luni o strâmtoare ce separă principala insulă a Japoniei, Honshu, de insula Hokkaido, din nordul arhipelagului nipon, din motive necunoscute deocamdată, a declarat marţi Ministerul japonez al Apărării, citat de Reuters.

Este pentru prima oară când Japonia, care supraveghează îndeaproape exerciţiile militare desfăşurate în regiunea sa, confirmă trecerea împreună a unor nave de război chineze şi ruseşti prin strâmtoarea Tsugaru, cu lăţimea minimă de 18,7 km, ce separă Marea Japoniei de Oceanul Pacific.

Tsugaru este o strâmtoare internaţională deschisă navigaţiei pentru navele străine, inclusiv militare, dar Ministerul japonez al Apărării a declarat că analizează intenţia celor două ţări.


Zece nave – cinci aparţinând Chinei şi cinci Rusiei, conform media ruse – au trecut din Marea Japoniei în Oceanul Pacific, a precizat Ministerul Apărării Tokyo, adăugând că Forţele maritime nipone au detectat distrugătoare şi fregate străine luni la aproximativ 110 km sud-vest de insula Okushiri din Hokkaido.

„Nu a fost comisă nicio încălcare a apelor teritoriale şi nicio regulă internaţională nu a fost încălcată”, a specificat un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.

Rusia şi China au desfăşurat timp de patru zile exerciţii navale comune în Marea Japoniei ca parte a cooperării navale între cele două ţări între 14 şi 17 octombrie. Au fost angrenate nave de război şi vase de sprijin din cadrul Flotei Rusiei din Pacific. Reuters consideră aceste exerciții ca fiind o ilustrare a apropierii militare şi diplomatice între Moscova şi Beijingul. Ambele state au în prezent relaţii tensionate cu Occidentul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Este posibil ca unele dintre respectivele nave care au traversat strâmtoarea Tsugaru să fi participat la manevrele menţionate, conform ministerului nipon.


După încheierea manevrelor navale comune, cele zece nave ruse şi chineze s-au îndreptat spre coastele SUA şi nu spre bazele lor permanente, notează marţi portalul rusesc de informaţii pe teme militare Avia.pro, care totuşi menţionează că nu există nicio confirmare oficială în acest sens.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: