vineri

19 aprilie, 2024

14 iunie, 2021

bruxelles summit nato 2021

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia, Jens Stoltenberg a afirmat: ” NATO rămâne angajat în abordarea sa duală, de descurajare și de dialog.”

Noutatea a venit în ce privește poziția față de China – pentru prima dată pozițiile statelor membre fiind explicit și ferm unitare. Jens Stoltenberg a afirmat că Beijing își mărește arsenalul nuclear, precizând: ”Rămânem, de asemenea, preocupați de utilizarea dezinformării de către China”.


La finalul summitului NATO organizat luni la Bruxelles, Secretarul General al organizației a anunțat: ”Am auzit cu toții un mesaj puternic din partea președintelui Biden despre angajamentul Statelor Unite față de NATO”.

NATO în relația cu China – pentru prima dată, o poziție unitară a Occidentului față de Beijing

Jens Stoltenberg a prezentat presei deciziile adoptate la Bruxelles, din declarațiile sale reieșind că că una dintre cele mai importante realizări ale acestui summit fiind adoptarea unei poziții unitare în ceea ce privește China.

Înăsprirea poziției NATO vizavi de Chinei are, de asemenea, legătură „cu păstrarea avantajului tehnologic”, a declarat jurnaliștilor secretarul general Jens Stoltenberg.

Oficialul a spus că Beijing investește puternic în noi capacități militare și nucleare și dobândește, de asemenea, tehnologii dinn străinătate prin investițiile sale masive în Occident – o tendință care preocupă NATO.

Fond de inovare NATO


Cu caracter de noutate, Jens Stoltenberg a anunțat înființarea unui fond de inovare NATO, ”unde aliații care doresc acest lucru să poată sprijini start-up-urile care lucrează la tehnologii emergente și perturbatoare cu dublă utilizare în domenii-cheie pentru securitatea aliaților”.

Alianța Nord-Atlantică a mai decis să încurajeze ”cooperarea tehnologică între aliații din NATO, promovarea interoperabilității și încurajarea dezvoltării și adoptării soluțiilor tehnologice pentru a răspunde nevoilor noastre militare”.

În acest scop, ”vom lansa un accelerator civil-militar de inovare a apărării pentru Atlanticul de Nord”, a spus Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: Rusia nu are un cuvânt de spus în ceea ce privește primirea de noi membri

În ceea ce privește planurile de viitor, secretarul general a precizat: ”Vom spori dialogul și cooperarea cu partenerii existenți, inclusiv cu Uniunea Europeană, cu țările aspirante și cu partenerii noștri din Asia Pacific și ne vom consolida angajamentul cu actorii globali cheie, și alți noi interlocutori, dincolo de zona euro-atlantică, inclusiv din Africa, Asia și America Latină.

La conferința de presă, secretarul general a fost întrebat despre solicitarea președintelui Ucrainei de a primi un răspuns ferm, dacă țara sa va fi primită sau nu în NATO și despre posibila candidatură a Georgiei.

La ambele întrebări, Jens Stoltenberg a spus că admiterea de noi membri este o decizie comună a statelor membre, care depinde în primul rând de țările aspirante, care trebuie să îndeplinească o serie de condiții. La întrebarea referitoare la Ucraina, Jens Stoltenberg a precizat că în procesul decizional al unei extinderi Rusia nu are niciun cuvânt de spus.

Activitate diplomatică intensă în marja summitului

Președintele SUA a avut luni o întâlnire bilaterală cu președintele Poloniei. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președintele Biden ”a reafirmat suportul său pentru agenda consolidată de apărare și descurajare a NATO și angajamentul său hotărât pentru apărarea aliaților de pe flancul estic al NATO, inclusiv Polonia”.

Cei doi lideri au discutat și despre apropiata întâlnire a președintelui Joe Biden cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Și liderii Estoniei, Letoniei și Lituaniei s-au întîlnit cu președintele Biden. Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a scris pe Twitter că președintele american a dat asigurări că prezența NATO se va consolida pe flancul estic și că sprijină Ucraina și Georgia.

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, discutând despre ”stadiul relației UE-Turcia și despre eforturile ONU de a rezolva problema cipriotă”.

Tot în marja summitului NATO, premierul britanic Boris Johnson s-a întâlnit cu premierul spaniol Pedro Sánchez și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. În ceea ce privește discuția cu președintele Erdogan, guvernul britanic a anunțat că s-a discutat despre ”strângerea relațiilor comerciale și de apărare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că deciziile luate la Summitul NATO de la Bruxelles răspund intereselor de securitate ale României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: